Кламер БГ - Новини: Христо Динев очаквано оглави Софийската градска прокуратура

Христо Динев очаквано оглави Софийската градска прокуратура

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 12:21ч.
Христо Динев очаквано оглави Софийската градска прокуратура

В отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет избра прокурор Христо Динев за ръководител на Софийската градска прокуратура. Според неофициални информации Динев, който преди 8 месеца бе избран за шеф на Софийската районна прокуратура, дължи шеметното си израстване именно на подкрепата на Цацаров.

Новият градски прокурор на София получи 16 гласа в своя подкрепа, четирима членове на ВСС гласуваха “против”, а трима - “въздържал се”. Конкуренцията му не изглеждаше особено сериозна в лицето на следователя Бойко Атанасов, който в последните години се кандидатира за всякакви ръководни постове в магистратурата, но без успех. Атанасов получи само пет гласа.

Интересен факт е, че и двамата претенденти вече се бяха кандидатирали за ръководители на градската прокуратура. И двамата бяха губили от скандално известния бивш градски прокурор Николай Кокинов. Христо Динев бе пробвал през 2006 година, а Бойко Атанасов - през 2011 година.

В този контекст единственият проблем пред Динев бе да обясни имотното си състояние. Той и жена му имат да връщат шеметните близо половин милион лева кредити от банки. Пред ВСС той бе лаконичен, отговаряйки, че има достатъчно доходи и имоти и не се притеснява за кредитите си.

По време на изслушването Динев каза, че ще работи основно за решаване на проблемите със срочността в градската прокуратура. Той отбеляза, че ще настоява за откриване на конкурси за назначаване на постоянно назначени прокурори в СГП, защото командированите хора са твърде много. Поради тази причина често се случва след изтичането на срока на командироването важни дела да се прехвърлят на други прокурори, които тепърва да се занимават с тях.

Динев наблегна на 16-годишния си прокурорски стаж като основно свое качество. Той настоя, че ще поддържа “добри колегиални” отношения с прокурорите в СГП, които познавал

от работата с тях като районен прокурор. Новият шеф не пожела предварително да каже кои хора ще назначи за свои заместници. Друго важно обещание на Динев бе, че смята да осигури публичност при работата на “една от най-важните прокуратури в България”. Софийската градска прокуратура води всички дела срещу хора с имунитет.

Конкурентът му Бойко Атанасов наблегна на своя професионализъм, честност и морална чистота в опита си да убеди членовете на ВСС да гласува за него. Това обаче не бе достатъчно.

Дебатът след изслушването на двамата бе кратък. Ясен Тодоров (председател на Етичната комисия) сподели, че познава и двамата кандидати. Той обаче не хареса концепцията на Бойко Атанасов, защото в нея се наблягало на намеренията да се извършва засилена ревизионна дейност и да се рови повече в миналото. От друга страна обаче одобрявал Христо Динев, защото е “земен и диалогичен човек”, който би “създал добър микроклимат” в градската прокуратура.

Останалите, които подкрепиха публично Динев, в лицето на Георги Колев (шеф на Върховния административен съд) и Михаил Кожарев (председател на Бюджетната комисия във ВСС), наблегнаха, че изключително важно е градската прокуратура да получи постоянен началник, тъй като стои без шеф от близо 10 месеца.

Представляващият член на ВСС Соня Найденова обаче бе на друго мнение. Тя каза, че и двамата кандидати не са я убедили, че са подходящи. Найденова направи забележка за Христо Динев, че преди по-малко от година е станал шеф на Софийската районна прокуратура, за да я изостави набързо без реализира мандата си.

mediapool.bg