Кламер БГ - Новини: Христо Бисеров се яви на заседание по делото срещу нападателя на Ахмед Доган

Христо Бисеров се яви на заседание по делото срещу нападателя на Ахмед Доган

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 10:28ч.
Христо Бисеров се яви на заседание по делото срещу нападателя на Ахмед Доган

Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров най-накрая се появи в Софийския градски съд (СГС), за да даде показания по делото срещу нападателя на почетния председател на движението Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

В края на миналата година Бисеров бе обявен от съда за национално издирване, след като не дойде на две поредни заседания по процеса. Той дори бе глобен с 500 лева, като съдът постанови принудителното му довеждане, но санкцията бе отменена, след като Бисеров прати писмо, че е бил в болница по време на делото.

В четвъртък бившият зам.-председател на парламента не разказа почти нищо ново по случая. Страните по делото настояваха за разпита му главно заради някои неясноти, свързани с момента, в който газовият пистолет на Енимехмедов е бил предаден на служители от НСО след нападението над Доган на 19 януари миналата година.

Според Бисеров той е предал пистолета на офицера Георги Райков без пълнител. Самият Райков обаче заяви пред съда преди време, че оръжието било с пълнител. Заради разминаването защитата на Енимехмедов поиска от съда провеждане на очна ставка между двамата. СГС допусна искането и определи тя да се състои на 12 февруари.

Освен Райков, който бе уволнен от НСО заради нападението над Доган и впоследствие възстановен от съда, вещото лице, изготвило балистичната експертиза, също твърди, че пистолетът е бил с пълнител. Според експерта просто видимата част от него е била счупена при падането на оръжието на земята и така отвътре е изхвърчала пружинката, която избутва куршумите към цевта. При това положение човек лесно би могъл да се заблуди, че в дръжката на оръжието няма пълнител.

На излизане от съдебната зала Христо Бисеров отказа всякакъв коментар пред журналистите, като за втори пореден път не пожела да вземе статуетката на скункс, приготвена му от предаването "Господари на ефира". Предишният път той изхвърли скулптурата след като получи обвинения за пране на пари и подаване на невярна имуществена декларация в столичното следствие. Предстои СГС да изслуша и останалите вещи лица, работили по разследването, след като следват пледоариите на двете страни.

Бисеров бе последният свидетел по казуса, след като в края на ноември съдът заличи от списъка потърпевшия Доган заради медицинско заключение, че той е в тежка депресия, която му пречи да свидетелства по делото. Преди това почетният лидер на ДПС писмено се отказа да бъде конституиран като частен обвинител по казуса, както и от имуществени претенции към подсъдимия.

Октай Енимехмедов нападна Доган с газов пистолет на 19 януари м.г. по време на националната конференция на ДПС в НДК, на която дотогавашният лидер на движението се оттегли от поста. Според обвинителния акт нападателят три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочен от близко разстояние към главата на Доган газов пистолет.

Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът се намира близо до слепоочието на човек.

mediapool.bg