Кламер БГ - Новини: Хранителна добавка ни кара да дебелеем

Хранителна добавка ни кара да дебелеем

|
Съб, 30 Ноем 2013г. 12:15ч.
Хранителна добавка ни кара да дебелеем

Хранителна добавка може да се окаже опасна, особено при предозиране. Предупреждението е на учени от Европа, според които добавката мононатриев глутамат, известна като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно. Добавката е разрешена у нас, но отдавна се говори за вредата от нея. В момента експерти на Европейската агенция по безопасност на храните я изследват. Резултатите обаче ще бъдат огласени едва през 2016 година.

Добавката мононатриев глутамат е позната отдавна. Споровете около нея също, особено откакто в Западна Европа се заговори за синдрома на китайския ресторант. Макар да е без вкус и мирис, добавката прави храните по-вкусни и увеличава апетита. Не случайно повечето хора, посетили китайски ресторант, искат да се върнат отново и отново.

В момента европейски учени работят по няколко проекта, които трябва да докажат опасна ли е тази добавка и каква е препоръчителната доза от нея. Изпитанията обаче приключват чак през 2016 година.

Ето мнението и на българските експерти:

"Най-голямото приложение намира в производството на колбаси и салами и се използва за засилване на вкуса и аромата им. Към момента, това което имаме като информация е, че тя е безвредна, но към момента", посочи д-р Светла Асенова - гл. експерт в БАБХ.

Според специалисти от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив добавката мононатриев глутамат може да стане опасна, когато се предозира.

"Има много написано, много се говори, но категорични данни за това колко е опасна тази добавка засега няма", уточни доц. Павлина Параскова - Институт за изследване и развитие на храните, гр.Пловдив.

Според някои учени обаче, прекомерната й употреба води до главоболие, ускорено сърцебиене, увреждат се клетките на мозъка. Но това тепърва ще се доказва.

Имаме ли повод да се притесняваме?

"Аз не бих се притеснявала до момента, в който не излязат конкретни доказателства през 2016 година", каза д-р Светла Асенова - гл. експерт в БАБХ.

Ако искате да ограничите добавката Е621 в храната си, както и другите добавки в тази група, трябва да се откажете от любимите фаст фуд храни, от повечето полуфабрикати, чипса, бульоните на кубчета, готовите сосове и саламите. А това в наши дни е почти невъзможно.

Да се изписва на етикета допустимата дневна доза от добавката, настояват експерти по храните. Макар у нас това да е само добра идея, в Унгария надписът вече е на етикетите. В Русия пък са на крачка да забранят спорната добавка.

И у нас все пак има раздвижване. Български специалисти работят по международен проект, според който трябва да се забрани влагането на натриев глутамат в храни за деца до 14 години. В магазините ни вече има и продукти за деца, на които е изписано, че не съдържат добавката Е621.

bnt.bg