Кламер БГ - Новини: Хакери взели данните на 20 млн. собственици на банкови карти в Южна Корея

Хакери взели данните на 20 млн. собственици на банкови карти в Южна Корея

Свят

|
Нед, 19 Ян 2014г. 15:50ч.
Хакери взели данните на 20 млн. собственици на банкови карти в Южна Корея

Личните данни на най-малко 20 милиона притежатели на банкови или кредитни карти в Южна Корея са били откраднати през последните години от банкови служители или хакери, потвърди финансовият регулатор, цитиран от Франс прес в неделя.

Полицията е задържала служител на Кърия кредит бюро (Korea Credit Bureau - KCB), оценяващо способността на честни лица са връщат заемите си, по подозрение, че е крал поверителни данни от три компании за кредитни карти, използвали услугите на фирмата..

Впоследствие той продавал тези данни на компании за телефонен маркетинг, чиито директори били арестувани също в началото на месеца, съобщиха от полицията и Службата за финансов надзор (FSS).

През декември служител на Ситибанк Кърия (Citibank Korea) беше задържан за кражба на лични данни на 34 000 клиенти на фирмата.

Полицията залови през 2012 година двама южнокорейски компютърни пирати, откраднали личните данни на 8.7 милиона клиенти на вторият по големина мобилен оператор в страната. Обикновено откраднатите данни включват имената на клиентите, номера на социалната осигуровка, телефонния номер, цифрите, изписани на кредитната карта, както и срока на валидност, уточни националният регулатор.

mediapool.bg