Кламер БГ - Новини: Френското посолство се оплака от поведението на екип на телевизия "Алфа"

Френското посолство се оплака от поведението на екип на телевизия "Алфа"

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 12:59ч.
Френското посолство се оплака от поведението на екип на телевизия "Алфа"

Френското посолство се оплака в сряда от поведението на екип на партийната телевизия на "Атака" – "Алфа" и обяви, че "ще се противопостави на всеки опит за тормоз или сплашване".

Преди ден се разрази нов скандал около националистическата партия, след като екип на медията бе изпратен да щурмува офиса на френския културен аташе Стефани Дюмортие във Варна. Идеята на изпратените на мястото репортер и оператор била да вземат интервю от Дюмортие във връзка с участието й в другия скандал, в който се забърка Волен Сидеров, нападайки вербално французойката по време на полет от София до Варна.

От френското посолство описват случая така: "На три пъти журналисти от телевизия "Алфа" правят безуспешни опити да влязат в сградата на "Алианс франсез“ във Варна. Сутринта на 21 януари те нахълтват с цел да заснемат и разпитат, въпреки нежеланието му, служител на френската дипломатическа мисия във Варна, попадащ под защитата на Виенската конвенция".

"След отказ на въпросните лица да напуснат сградата, е извикана полиция, която да гарантира спокойствието на работещите и ползващите услугите на "Алианс франсез", казват от посолството.

Френската дипломатическа мисия напомня, че "доброто упражняване на свободата на медиите следва да зачита правото на неприкосновеност на личния живот, на кореспонденцията и на правото на лична визия на всеки един". От посолството изтъкват, че стотици българи ползват редовно услугите на "Алианс франсез“, в това число курсове по френски език и подготовка за следване във френски университети.

Поради тази причина в съобщението се допълва, че институтът трябва да може спокойно да упражнява своята мисия, а френското посолство се ангажира, че ще "следи за това" и ще отразява лично събитията, в които са замесени неговите служители.

На 21 януари лидерът на "Атака" Волен Сидеров вдигна скандал на Стефани Дюмортие по време на полета София - Варна, а по-късно нападна и възмутен от поведението му гражданин, както и пристигнал по-късно на летището във Варна полицай.

След това от прокуратурата образуваха дело за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице и поискаха имунитета на националиста. В сряда Сидеров декларира, че се отказва от депутатския си имунитет.

След инцидента без изненада той обяви, че е станал жертва на поредна политическа поръчка, уточнявайки, че не той бил ударил униформения, а обратното. Той обясни, че Дюмортие е обиждала българските символи в емблемата на партия "Атака". Сидеров дори подаде контражалба във Варненската районна прокуратура.

mediapool.bg