Кламер БГ - Новини: Френският еврокомисар Мишел Барние обяви, че е готов за председател на ЕК

Френският еврокомисар Мишел Барние обяви, че е готов за председател на ЕК

Европа

|
Вт, 14 Ян 2014г. 15:56ч.
Френският еврокомисар Мишел Барние обяви, че е готов за председател на ЕК

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви в публикувано във вторник интервю за в. "Фигаро", че е готов да поеме поста председател на Европейската комисия от Жозе Мануел Барозу, предаде Франс прес.

"Всяко голямо политическо семейство ще предложи свой кандидат за изборите за председател на Комисията и в този контекст се споменава и моето име. Ако бъда избран от Европейската народна партия, съм готов да се ангажирам", каза той.

На въпрос какви биха били приоритетите му, ако бъде избран, 63-годишният Барние отговаря, че "през следващите пет години трябва да стане възможно Европа отново да поеме инициативата". "Промишлена стратегия, инфраструктурна политика, единен пазар, сигурност, имиграция. Ето това са областите, в които Еврокомисията трябва да даде тласък на общия европейски интерес, за да бъде водеща сила", казва той.

Бившият министър от десницата отбелязва, че няма пречки кандидатурата му да бъде подкрепена от президента социалист Франсоа Оланд. Френски президент от единия край на политическия спектър да подкрепи кандидат от другия в името на международна кауза се е случвало и преди. Така беше със социалиста Доминик Строс-Кан, който бе подкрепен от президента от десницата Никола Саркози за поста директор на Международния валутен фонд (МВФ), припомня АФП.

Мандатът на португалеца Барозу изтича след предстоящите европейски избори, планирани за май.

mediapool.bg