Кламер БГ - Новини: Френска социалистка: Най-големият бич, който тормози България, е корупцията

Френска социалистка: Най-големият бич, който тормози България, е корупцията

България

|
Съб, 04 Ян 2014г. 20:15ч.
Френска социалистка: Най-големият бич, който тормози България, е корупцията

”Най-големият бич, който тормози България, е корупцията в обществото. Тя пречи на европейските норми да доведат до положителен ефект в икономиката”, заяви дългогодишният политик от френската Социалистическа партия на Франсоа Оланд - Катрин Ги Кен.

По думите й корупцията е ”гангрена за всички общества”, а в ”България все още не сте спечелили тази битка”.

” Различните български правителства се опитаха да постигнат напредък в борбата срещу корупцията, но нещата не се случват лесно. Това движение трябваше да започне от основите на гражданското общество. Струва ми се, че българите вече по-често и агресивно изразяват волята си веднъж за винаги да се преборят с корупцията. Сега остава да се намерят административните механизми, чрез които да се напредва по-бързо отколкото през последните 7 години. Нужна е истинска промяна на държавния модел на поведение, а тя не става лесно”, заяви Катрин Ги Кен пред БНР.

Тя посочи, че не докладите на Европейската комисия, а българският народ е този, който е способен на промяна, ” ако се бори истински срещу всички тези посегателства върху правовата държава”.

”Нека българите са по-взискателни към своите управници, за да прекратят тези корупционни практики… Аз наистина вярвам, че ако България наистина иска да влезе в клуба на ”големите европейци“ - тя може да го постигне. Но ще отнеме време. Понякога хората желаят нещата бързо да се случат, но промяната на обществото става бавно. Трябва да разберете, че има нрави и исторически особеност, които спъват напредъка”, посочи още Катрин Ги Кен.

Тя коментира още, че ”България трябва да докаже своята лоялност към Европа, спазвайки своите ангажименти , но в същото време трябва да получи гаранции, че Европа има нужда от нея”.

”За Евросъюза е лошо да се говори за отношения между малки и големи страни. Трябва да засилим чувството за европейско гражданство. Не можем всички да сме еднакви, но можем да всички да участваме в един политически проект. Този проект днес липсва – липсва визията за бъдещето на Евросъюза и за неговото място в утрешния свят”, каза Катрин Ги Кен.

mediapool.bg