Кламер БГ - Новини: ”Форбс”: Напускането на България и Румъния може да не е масово

”Форбс”: Напускането на България и Румъния може да не е масово

България

|
Съб, 04 Ян 2014г. 09:08ч.
”Форбс”: Напускането на България и Румъния може да не е масово

Напускането на България и Румъния може да не е масово след отмяната на трудовите ограничения в Европейския съюз, коментира списание "Форбс".

Изданието отбелязва обаче, че България и Румъния имат най-ниските БВП на глава от населението в ЕС, а безработицата в тези две страни расте.

Някои експерти в България и Румъния се опасяват от изтичане на мозъци поради напускането на млади и квалифицирани граждани на тези две страни, след като са получили образование в тях. Смята се, че една четвърт от българите и 31 процента от румънците говорят английски, спрямо една трета от поляците, отбелязва "Форбс", цитирано от БТА.

Много експерти, както и представители на българските и румънските власти, обаче са скептични, че ще настъпи масова емиграция през 2014 г. Официални лица посочват, че мнозина техни сънародници вече са напуснали тези две страни.

"Не смятам, че това е голям проблем. Хората, които искат да отидат във Великобритания, вече са там. Не смятам, че голям брой от тях ще отидат там през новата година", казва за "Форбс" консулът на България в Ню Йорк Любомир Грънчаров. Той добавя, че мнозина българи, които са отишли във Великобритания преди 2014 г., се завръщат в страната си заради високите цени на наемите и имотите в Обединеното кралство.

"Форбс" се спира на отрицателните настроения към българските и румънските мигранти сред обществеността, медиите и политиците във Великобритания, където през 2004 г. са пристигнали близо половин милион поляци и британците се опасяват от подобен наплив от България и Румъния.

От друга страна някои британски икономически експерти смятат, че пристигането на здрави и мотивирани да работят имигранти може да е полезно за икономиката на приемащата ги страна, особено при положение, че тези имигранти обикновено са млади и рядко са товар за националното здравеопазване или социална система, отбелязва "Форбс".

Част от дискусията е и спорният въпрос с ромите. Ромите са известни като нежеланите хора в Европа, тъй като са народ без страна и като цяло не са склонни да се интегрират в други общества. Ромите съставляват около 2.5 процента от населението на Румъния, или около 400 000 души, и 4.4 процента от населението на България, или около 300 000 души, по данни на британския мозъчен тръст "Юропиън мувмънт" (Европейско движение).

Финансирано от ЕС проучване през 2011 г. сочи, че всеки трети ром е безработен, 20 процента нямат здравна застраховка, а около 90 процента живеят под равнището на бедност, завършва статията на "Форбс".

mediapool.bg