Кламер БГ - Новини: Успешна първа съвместна операция на бойни кораби на РФ и Китай
Морски вести

Успешна първа съвместна операция на бойни кораби на РФ и Китай

Морски вести

|
Съб, 18 Ян 2014г. 10:06ч.
Успешна първа съвместна операция на бойни кораби на РФ и Китай

raketen-kraicer-petar-veliki

Москва и Пекин признаха за успешно първото в историята взаимодействие на техни бойни кораби по време на съвместна военна операция. Те осигуриха безопасно товарене и конвоиране на химическо оръжие от сирийското пристанище Латакия до крайбрежието на Италия.

Първата партида бойни отровни вещества беше изтеглена от Сирия на 7 януари. Руският ракетен крайцер „Петър Велики” и стражевият кораб „Ян Чен” съпровождаха специалния датски кораб „Арк Футура” със сирийското химическо оръжие на борда.

Москва и Пекин на дипломатически равнище настояваха, че унищожаването на химическото оръжие е част от уреждането на сирийския въпрос, каза във връзка с това военноморският експерт Прохор Тебин.

“За Китай и Русия това бе една важна операция. Особено за Китай, защото това е фактически първото активно участие на Военноморските сили на Китай в една сериозна морска военна операция далеч от бреговете на самия Китай. Русия и Китай са стратегически партньори, стремят се към изработване на сходна, а често и единна позиция по различни въпроси на международната безопасност. Затова подобно взаимодействие на бойните им кораби е необходимо и полезно”, коментира Тебин.

Гарантирането на товаренето и транспортирането на химическото оръжие не се свежда само до осигуряване безопасността на околната среда или да не отровят персонала на самите кораби. По време на тази операция не се изключваха и провокации, в това число с използване на оръжия. Висока е и вероятността от опити на ислямски екстремисти да завладеят поне част от превозваното оръжие. И затова конвоирането предполагаше съвместен контрол на обстановката на море, във въздуха и под вода.

Русия и Китай вече имат опит за съвместни действия в рамките на военноморските учения „Морско взаимодействие”. Първите такива учения се състояха във водите на Жълто море през 2012 година, а след една година в залив Петър Велики край Владивосток. И в двата случая бяха задействани до 25 кораба за трениране на взаимодействие при конвоиране на кораби и попълване на запасите на море. Руските и китайски моряци тренираха начини за противолодкова, противовъздушна и противокорабна отбрана при подкрепата на изтребители и хеликоптери на палубната авиация.

Тази година предстоят нови големи учения на Русия и Китай. Сценарият е същият – борба с тероризма на море. А засега руският ракетен крайцер „Петър Велики” и стражевият китайски кораб „Ян Чен” са в Средиземно море. Те са готови да продължават координирането на своите действия за безопасно изтегляне на химическото оръжие от Сирия.

Владимир Фьодоров, “Гласът на Русия”

Maritime.bg – ВМС