Кламер БГ - Новини: "Уолстрийт джърнъл": Мигрантската вълна притеснява Германия

"Уолстрийт джърнъл": Мигрантската вълна притеснява Германия

Свят

|
Четв, 09 Ян 2014г. 12:54ч.
"Уолстрийт джърнъл": Мигрантската вълна притеснява Германия

Имиграцията от Румъния и България предизвиква разделение в новия кабинет на канцлера Ангела Меркел, пише вестник "Уолстрийт джърнъл". Въпросът предизвиква все повече спорове в по-богатата западна част на Европа след отмяната на ограниченията върху свободата на придвижване за гражданите на две от най-бедните страни членки, констатира американското издание.

То припомня, че вчера Меркел е съобщила за създаването на комисия, която да проучи възможността от приемане на предпазни мерки срещу опитите за експлоатация на германската социална система от имигранти. Според изданието целта е Меркел да предотврати разделение в коалицията си заради този въпрос.

Нейните консервативни коалиционни партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) предупреждават, че имигрантите може да претоварят германската социална система и призовават да се вземат мерки срещу евентуални измами.

"Всеки, който мами, трябва да си ходи", цитира вестникът документ, приет от депутатите на ХСС.

В същото време левите коалиционни партньори от Германската социалдемократическа партия смятат, че ХСС преувеличава проблема и иска да се възползва от антиимигрантските настроения за политически цели. Според тях правилата за социални помощи за имигранти вече са достатъчно строги и не трябва да се пречи на свободното движение на работна сила, което е историческо постижение на европейската интеграция.

"Румънските и българските власти бяха обидени от начина, по който някои западноевропейски политици представиха техните граждани като заплашителна орда от потенциални измамници на социалната система", посочва "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира изявление на Института за изследване на трудовия и професионалния пазар на германската Федерална агенция за заетостта, според който в Германия се очакват между 100 и 180 хиляди имигранти от България и Румъния.

През 2013 година в страната са пристигнали 70 хиляди имигранти от двете страни, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Изданието напомня също, че според министерството на труда германският трудов пазар е достатъчно силен, за да приеме новопристигналите, както е в случая с много граждани на страни от Централна Европа, вече успешно интегрирали се в Германия през последните години.

Според Института за изследване на трудовия и професионалния пазар, социални проблеми има предимно в по-бедни градове като Берлин и Дортмунд, където много източноевропейци получават толкова ниско заплащане, че имат нужда от социални помощи, за да оцелеят.

"Трябва да обясним, че имиграцията е в интерес на Германия", казва цитираният във вестника Мартин Ванслебен, председател на германската Търговско-индустриална камара.

По БТА.

mediapool.bg