Кламер БГ - Новини: Уникален робот-спасител изобретиха в Техническия университет

Уникален робот-спасител изобретиха в Техническия университет

|
Ср, 04 Дек 2013г. 19:42ч.
Уникален робот-спасител изобретиха в Техническия университет

Преподаватели и студенти от Техническия университет създадоха робот, който може да замени човека при спасителни акции след земетресения, лавини, радиоактивно заразяване. Машината беше представена днес за първи път в присъствието на просветния министър Анелия Клисарова.

Ако прототипът премине всички тестове успешно и бъде пуснат в серийно производство, цената му ще бъде около 1000 лева.

Работното име на робота е „Хексапод". Създателите му обаче галено го наричат

„Черната вдовица", тъй като машината повече прилича на огромен паяк. Апаратът е изключително маневрен. Той може да преодолява наклони до 45 градуса и да влиза в тесни пространства, до които човек не може да достигне. Управлението му

се осъществява чрез джойстик и вграден компютър.

"Ние основно работим по софтуера за управление на цялата система и интегрирането на сензорите и другите части от нея , като да кажем управление по фиброоптичен кабел. Отне ни около три месеца да задвижим първоначалната идея и да сигнем до някакавъ работещ прототип", заяви Христо Гендов, асистент в Техническия университет.

Материалите, от които е изработена машината са сравнително евтини и лесно заменими. Създателите прогнозират, че до 6 месеца ще бъдат готови с работеща версия на прототипа и ще започнат реални изпитания в екстремна среда. Едва тогава те очакват и по-сериозен интерес към разработката от страна на държавата.

bnt.bg