Кламер БГ - Новини: Украйна ще отговори "цивилизовано" на забраните за внос на зърно

Украйна ще отговори "цивилизовано" на забраните за внос на зърно

Свят

|
Съб, 16 Септ 2023г. 09:29ч.
Украйна ще отговори "цивилизовано" на забраните за внос на зърно

Украйна ще отговори

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще отговори цивилизовано на едностранните забрани за внос на земеделска продукция, наложени от Полша, Словакия и Унгария.

В същото време Зеленски приветства решението на Европейската комисия да не удължава европейската забрана за внос на зърно от Украйна и го нарече пример за истинско единство и доверие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"За европейското единство сега е важно да се работи също и на двустранно равнище, така че съседите да поддържат Украйна по време на войната", написа украинският президент в "Телеграм" след разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Ако решенията на нашите съседи не са добросъседски, Украйна ще отговори по цивилизован начин", добави той.

Украинският премиер Денис Шмигал призова отделните страни ЕС да се въздържат от незаконнии едностранни ограничения върху украинските селскостопански стоки.

"Такива ограничения могат да станат обект на арбитраж пред Световната търговска организация", каза той.

Преди ден Европейската комисия (ЕК) реши да не удължава забраната за внос на украинско зърно в петте съседни на Украйна държави от ЕС - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Въпреки това три от тези страни се противопоставиха на решението и решиха да удължат забраната.

"Унгария ще затвори границите си за 24 украински продукта", в сравнение с предишните четири, заяви унгарският министър на земеделието Ищван Наги в изявление, публикувано във Facebook. По думите му този ход има за цел да защити интересите на унгарските земеделски производители.

"В крайна сметка се получава така, че ние получаваме зърно от Украйна, но то не стига до Африка, а търговците тук, в Европа, тъй като е по-евтино от унгарското, румънското и полското зърно, вместо да купуват нашето зърно по обичайните канали, започват да изкупуват по-евтиното украинско зърно", коментира унгарският президент Виктор Орбан.

В последните две години Унгария регистрира огромна инфлация и поскъпване при хранителните продуктите, което засегна много тежко унгарците..

Полша също удължи мярката за забрана на вноса на зърно от Украйна. Полският министър на развитието и технологиите Валдемар Буда заяви, че ако ЕК не издаде забрана за внос на украинско зърно, Полша ще издаде своя и че тя "ще бъде безсрочна".

Това беше потвърдено и от министър-председателя Матеуш Моравецки.

"Ние ще удължим тази забрана въпреки несъгласието на Европейската комисия", каза Матеуш Моравецки на митинг в североизточния град Елк.

Третата държава, която реши да не се съобразява с решението на комисията, беше Словакия. В изявление на словашкото правителство се казва, че е "взело решение да забрани вноса от Украйна на национално равнище до края на годината", като става дума за четири стоки, включително пшеница.

mediapool.bg