Кламер БГ - Новини: Украинското посолство излезе с позиция срещу Румен Радев

Украинското посолство излезе с позиция срещу Румен Радев

България

|
Съб, 15 Юли 2023г. 20:30ч.
Украинското посолство излезе с позиция срещу Румен Радев

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук връчи акредитивните си писма на президента Радев преди 4 месеца Сн. Президентството

Само последователите на кремълския режим наричат войната в Украйна конфликт. Това се казва в позиция на украинското посолство у нас, като очевидно се има предвид думите на президента Румен Радев. В петък на събора на Рожен той каза, че "Украйна настова да води тази война, но сметката я плаща Европа".

По време на визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас държавният ни глава нарече войната на Русия срещу Украйна "конфликт", което предизвика остра реакция от страна на Зеленски.

"Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет. Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност”, се казва в изявление на посолството на Украйна в София, качено във "Фейсбук".

В него е посочено, че "прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа".

"Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата „война“, маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките "конфликт" и "специална операция", се казва още в разпространената позиция.

В нея е посочено, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно - това означава повече спасени животи както на обикновените граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

"Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна - това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България", отбелязва украинското посолство.

То се обръща с призив към "определени политически сили", без да посочва кои, да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуационни политически цели предвид предстящите местни избори.

"Това се отнася и за спекулациите с украинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори", заявяват от мисията.

Украйна е благодарна на България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическата, военно-техническата, финансовата и хуманитарна сфери.

"Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричастност и протегнали ръка за помощ в този изключително труден за украинския народ момент", се казва още в позицията.

От посолството припомнят и зверствата на Русия за 506 дни на войната срещу Украйна.

Даниел Митов: Срамна изява на Радев

Междувременно заемстник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов нарече изявлението на Радев "поредната срамна проява на президента".

"Това е малко като да твърдиш, че жертвите на канибала Чикатило сами са настоявали да бъде рязана част от плътта им", каза Даниел Митов пред бТВ.

"По същия начин сега кремълският Чикатило – г-н Путин, се опитва да отхапе част от територията на съседна държава, избивайки мирно население, а нашият президент се прави, че не вижда това и смята, че жертвата трябва да откъсне част от плътта си и да я даде на канибала", допълни депутатът от ГЕРБ.

Според Митов държавният глава е много огорчен, че вече не управлява еднолично. Той коментира, че се радва, че Радев вече не играе роля в международните отношения на България.

На въпроса дали ГЕРБ ще инициира импийчмънт на президента, заместник-председателят на партията отговори, че в момента има по-важни теми като правосъдната реформа, промените в Конституцията и други законодателни промени.

Румен Радев: Конфликтът между Украйна и Русия няма военно решение

По-късно от прессекретариата на държавния глава Румен Радев обявиха, че неговата позиция е известна - "конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение".

"Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа. Захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък", пише в разпространената позиция.

Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право, посочват още от прессекретариата на държавния глава.

В петък на Роженския събор по повод отминалата среща на върха на НАТО във Вилнюс президентът Румен Радев каза пред журналисти, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната и за нашето отношение към нея.

"Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа", каза държавният глава. Според него тази война има много измерения – икономическо, социално, политическо.

mediapool.bg