Кламер БГ - Новини: Украинската опозиция призова за сформиране на народна власт

Украинската опозиция призова за сформиране на народна власт

Свят

|
Нед, 19 Ян 2014г. 16:13ч.
Украинската опозиция призова за сформиране на народна власт

Стотици протестиращи в Украйна срещу мерките за ограничаване на демонстрациите влязоха в сблъсъци с милицията в центъра на Киев, след като опозиционни лидери обявиха в неделя пред събралите се близо 200 хил. души курс към създаване на органи на народната власт, които да бъдат легитимирани с подписка.

Група радикални активисти атакува милицията с тояги, опитвайки се да си проправят път до сградата на парламента, обградена от плътен кордон на служители на реда и автобуси. След като се опитаха да обърнат едни от автобусите, препречващ пътя към Върховната рада, недоволните от президента и правителството го подпалиха.

Полицията използва гранати със сълзотворен газ, а срещу униформените хвърчаха камъни. Към мястото на протеста е закарано водометно оръдие, но все още не е пуснато в употреба, предаде украинската агенция УНИАН.

Опозиционният лидер Виталий Кличко се опита да осуети нападенията на демонстрантите срещу милицията.

До сблъсъците се стигна, след като пред събралото се на площад "Независимост" в центъра на Киев множество лидерите на опозиционните партии обявиха план за сформиране на народни органи на властта и дори за провеждане на предсрочни избори в страната.

Лидерът на партия "Отечество" Арсений Яценюк заяви от трибуната, че Върховната рада (парламентът) на Украйна е изгубила своята легитимност. Затова трябва да се създаде Народна рада с представители на опозицията, смята той. По думите му опозицията възнамерява да проведе "народно гласуване" за оставката на президента и за изготвяне на нова конституция.

Бившият боксьор и лидер на партия УДАР Виталий Кличко заяви пред демонстрантите, че опозицията обявява предсрочни избори за президент на Украйна. Според него, за да се проведат честни избори трябва да се смени целият състав на Централната избирателна комисия.

Председателят на партия "Свобода" Олег Тягнибок на своя ред предложи да започне процесът по създаване и на народно правителство и народен градски съвет на Киев, както и народен избор на кмет на столицата, чието легитимиране можело да стане с милиони подписи от гражданите на страната. От трибуната на митинга прозвучаха и призиви за създаване на общинска милиция за народна самоотбрана .

Киевският площад е окупиран от близо два месеца от проевропейската опозиция след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и сближаването му с Русия, което бе скрепено с подписване на споразумение за двумилиарден заем и намаляване на цената на руския природен газ.

В неделя десетки демонстранти бяха нахлупили на главите си тенджери, гевгири или кашони, а други бяха с карнавални маски, осмивайки новия закон, санкциониращ граждани, които демонстрират с маска или каска на главата.

mediapool.bg