Кламер БГ - Новини: Украинската опозиция поиска оставката на вътрешния министър

Украинската опозиция поиска оставката на вътрешния министър

Свят

|
Пон, 13 Ян 2014г. 15:47ч.
Украинската опозиция поиска оставката на вътрешния министър

Украинската опозиция поиска оставката на министъра на вътрешните работи Виталий Захарченко заради използването на сила срещу участниците в протестите, предаде ИТАР-ТАСС.

"Няма смисъл да изслушваме министъра в парламента, трябва да го пратим в оставка. Предлагаме също да се създаде временна следствена комисия, която да проучи фактите за незаконно прилагане на сила срещу протестиращите", заяви Виталий Кличко, ръководител на Украинския демократичен алианс за реформи (УДАР).

Ако не получи оставката на министъра, опозицията ще блокира предстоящите пленарни заседания на Върховната рада, които започват във вторник след зимната ваканция. "Ако не се вслушвате в нас, парламентът няма да работи", заяви лидерът на УДАР. Ръководителят на партия "Свобода" Олег Тягнибок също заяви, че властите "трябва да реагират, иначе ситуацията в страната ще се изостри".

Същевременно Върховният административен съд на Украйна не отмени промените в данъчното законодателство, които могат да лишат лидера на партията "УДАР" Виталий Кличко от правото да се кандидатира за президент.

Съдът отхвърли иска на депутата Кличко срещу парламента и президента Виктор Янукович, се казва в съобщението на съдебната институция.

На 24 октомври Върховната рада на Украйна внесе промяна в данъчния закон, според която "ако едно лице има разрешително за постоянно пребиваване на територията на чужда държава, се смята, че лицето не живее в Украйна". На 8 ноември президентът Янукович подписа законопроекта за промените. Тази поправка засяга Виталий Кличко, който има разрешително да живее в Германия и за известен период е плащал там данъци.

Партията "УДАР" окачестви промените в данъчния закон като провокация срещу Кличко, който нееднократно е заявявал, че възнамерява да се кандидатира за президент на изборите през 2015 г.

mediapool.bg