Кламер БГ - Новини: Украинската опозиция не отстъпва от исканията си и не казва ще оглави ли правителството

Украинската опозиция не отстъпва от исканията си и не казва ще оглави ли правителството

Свят

|
Нед, 26 Ян 2014г. 12:46ч.
Украинската опозиция не отстъпва от исканията си и не казва ще оглави ли правителството

Украинският опозиционен лидер Арсений Яценюк заяви през нощта срещу неделя, че започналите преди два месеца антиправителствени протести ще продължат, въпреки предложението на президента Виктор Янукович към него да оглави правителството, предаде АП.

Пред многохилядното множество на Площада на независимостта в центъра на Киев, станал известен като Евромайдан, Яценюк каза, че опозицията по принцип е готова да поеме ръководството на Украйна, но президентът трябва да изпълни още няколко условия и затова преговорите с него ще продължат.

"Вторник е съдбовен ден", огласи на площада Яценюк по повод насроченото за този ден извънредно заседание на парламента. Той добави, че на това заседание ще се обсъжда отменяне на законите, които криминализират неразрешените демонстрации.

"Ние не вярваме на нито една дума. Вярваме само на действия и резултати", каза Яценюк, който е бивш външен министър в правителството на Юлия Тимошенко и член на ръководството на партията й "Отечество" ("Баткившчина").

След това на пресконференция опозиционният лидер обясни: "Ние не отхвърляме предложението (на Янукович за огляваване на правителството от опозиционните лидери - бел. ред.), но не го и приемаме. Водим сериозни консултации сред трите опозиционни партии".

Яценюк каза още, че опозицията ще настоява да бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС и да бъдат освободени политическите затворници, вкл. Тимошенко.

Освен Арсений Яценюк - от името на "Баткившчина" - преговори с президента водят лидерите на "Украинския демократичен алианс за реформи" (УДАР) Виталий Кличко и на националистическото Общоукраинско обединение "Свобода" Олег Тягнибок.

На митинга Кличко заяви, че опозицията продължава да настоява за предсрочни президентски избори.

Около час след речите на тримата лидери пред хилядите на Площада на независимостта (около 2:00 часа през нощта срещу неделя) демонстранти атакуваха сградата на т. нар. Украински дом, в който от събота са се настанили около двеста бойци от специалните части "Беркут".

Сградата бе обсадена от протестиращи още вечерта в събота, след като в щаба им дойде информация, че частите са дислоцирани в сградата, за да им е по-удобно да ударят укрепилите се на барикадите около централния площад.

През нощта демонстранти изпочупиха стъклата на прозорците на Украинския дом и се опитаха да разбият входната врата. После започнаха преговори с укрепилите се вътре полицаи да излязат, като обсадилите ги демонстранти им гарантираха безпрепятствено напускане.

След продължилото около три часа противопоставяне, по време на което постъпваше противоречива информация, накрая бойците от "Беркут" излязоха през един от страничните изходи и без проблеми се качиха на пристигналите автобуси.

От кадри, заснети от журналисти, стана ясно, че в преговорите дейно участие е взел Виталий Кличко. Той е заснет да казва пред протестиращите: "Искахте да ги изведем. Ето, изведохме ги".

В неделя министърът на отбраната на Украйна Павло Лебедев заяви, че въоръжените сили на страната няма да се месят в конфликтната ситуация. Той подчерта, че армията строго ще спазва конституцията и законите и нарече "провокация" предложенията на някои политици за намеса на армията. Това е изключено, подчерта Лебедев.

mediapool.bg