Кламер БГ - Новини: Уилям Хейг отхвърли искането Лондон да налага вето върху закони на ЕС

Уилям Хейг отхвърли искането Лондон да налага вето върху закони на ЕС

Европа

|
Пон, 13 Ян 2014г. 11:26ч.
Уилям Хейг отхвърли искането Лондон да налага вето върху закони на ЕС

Британският външен министър Уилям Хейг отхвърли искането на 95-има депутати от неговата Консервативна партия да бъде налагано вето върху всички закони на Европейския съюз, съобщи ДПА.

В изявление пред тв канал "Скай нюз" Хейг каза, че настояването на членовете на Камарата на общините е нереалистично.

Думите му бяха в отговор на писмо до премиера Дейвид Камерън, подписано от депутати консерватори, в което те казват, че Лондон трябва да има правомощия да блокира новите закони на ЕС и да отменя мерки, които заплашват британските национални интереси.

Споровете на тази тема извадиха на повърхността тлеещото напрежение в Консервативната партия за ролята на Обединеното кралство в Европа в навечерието на изборите за Европейски парламент през май тази година.

Анкетите сочат, че на тези избори силно ще се представи евроскептичната Партия за независимост на Великобритания.

Според Уилям Хейг другите европейски страни не трябва да изпитват съмнения, че Великобритания желае само "повече власт на националните парламенти, повече отчетност на ЕС пред националните парламенти".

Същевременно той добави: "Ако националните парламенти из целия ЕС редовно и едностранно подбират кои части от законите на ЕС ще прилагат и кои части няма да прилагат, тогава единният европейски пазар няма да работи".

mediapool.bg