Кламер БГ - Новини: Тръбите на Южен поток идват в пристанищата във Варна и Бургас
Морски вести

Тръбите на Южен поток идват в пристанищата във Варна и Бургас

Морски вести

|
Ср, 15 Ян 2014г. 10:57ч.
Тръбите на Южен поток идват в пристанищата във Варна и Бургас

iujen-potok

“Саут стрийм транспорт“ (Южен поток траспорт) подписа споразумение с пристанищата във Варна и Бургас, което предоставя на компанията право на складиране и съхранение на тръби в тези пристанища. Това съобщиха от компанията пред Maritime.bg.

Морският газопровод “Южен поток” ще се състои от четири паралелни линии, разположени по дъното на Черно море. За всяка линия ще бъдат необходими повече от 75 хиляди тръби. Тръбите ще се съхраняват на територията на така наречените складови терминали, разположени в пристанищата на българския бряг. През 2014 година, когато ще започнат строителните работи, тръбите ще бъдат разтоварени на специализирани тръбополагащи кораби.

“Саут стрийм транспорт“ се е спрял на подходящите за тази цел складове в пристанищата Бургас, Варна-Изток и Варна-Запад. Пристанищата ще се ползват за складови терминали и за логистични услуги, необходими за строителството, като периодът за ползване може да е от 4 до 6 години.

Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на „Саут стрийм транспорт“: “Складовите терминали в България ще играят ключова роля за логистиката при полагането на морския газопровод и ние сме наистина доволни, че постигнахме споразумение с двете български пристанища. Това ще спомогне за развитието на бизнеса в България и в същото време ще осигури строителството на морския газопровод “Южен поток” в срок“.

В своята 108 годишна история Пристанище Варна се доказа като най-големият пристанищен оператор в България. Само за 2013 г. ние обработихме над 10,7 млн.тона различни видове товари. Богатият ни опит, обурудването, с което разполагаме и отлично подготвените складови площи ни дават увереността и самочувствието, с което посрещаме това ново предизвикателство.“, каза изпълнителният директор на “Пристанище Варна” ЕАД

доц. Божидар Чапаров:

Пристанище Бургас е най-дълбоководното пристанище в България и разполага с отлична техническа инфраструктура за изпълнението на морската част от газопреносната система „Южен Поток“. Подписването на споразумението със „Саут Стрийм Транспорт“ е ползотворно както за пристанището, така и за икономиката в региона на град Бургас, тъй като ще осигури нови товари и допълнителни работни места.”, каза Жорж Дерелиев, изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас ЕАД.

Морският газопровод “Южен поток” през Черно море е морската част на газопреносната система “Южен поток”, която ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия до Централна и Югоизточна Европа, създавайки нов маршрут за доставка на газ и осигурявайки нов транзитен капацитет. Морският газопровод “Южен поток” ще е дълъг 931 километра, тръгвайки от руския черноморски бряг край град Анапа, преминавайки през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и достигайки сушата на българския бряг край Варна.

Българският участък от проекта ще бъде приблизително 236 километра. Той започва от границата между турската и българската изключителни икономически зони в Черно море и достига до сушата на българския бряг. От там природният газ ще бъде транспортиран през страната от “Южен поток България” АД, а по-нататък – до страните в Югоизточна и Централна Европа от други съвместни предприятия. Планира се търговската експлоатация на газопровода да започне в края на 2015 г. Когато бъде напълно изграден, морският газопровод „Южен поток“ ще се състои от 4 тръбопровода и ще достигне годишен капацитет от 63 милиарда кубични метра природен газ.

„Саут стрийм транспорт“ Б.В. е международно съвместно дружество, създадено за проектирането, изграждането и последващата експлоатация на морския газопровод през Черно море. Акционери в компанията са руската ОАО “Газпром” (50% дял), италианската компания Eni S.p.A (20% дял) и френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH (BASF Group) с по 15% дялото участие.

Maritime.bg – Курс