Кламер БГ - Новини: Трагедията в Кербала: Има вина, няма виновни

Трагедията в Кербала: Има вина, няма виновни

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 14:50ч.
Трагедията в Кербала: Има вина, няма виновни

Десет години след смъртта на петима български военни в Ирак Министерството на отбраната разсекрети доклада от проверката за трагедията, който потвърди отдавна известните факти, че България не е била подготвена за мисията, военните са допуснали много грешки на място в Кербала, а за част от пропуските по охраната на базата вина носи и полското командване.

Въпреки всички тези констатации на проверяващата комисия, тогавашното политическо и военно ръководство не е намерило "длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая". Данните от проверката са били предадени и на държавното обвинение, но и то не е посочило виновни за допускането на трагедията.

Военният министър Ангел Найденов отказа да анализира и оценява данните от проверката, но уточни, че голяма част от тези пропуски са били отговорност на българския командир.

В анализа за пропуските, довели до трагедията, е засегнато и полското командване, като в отговор на въпрос Найденов уточни, че разсекретяването на документите не е било консултирано с полската страна.

На 27 декември 2003 г. българската база "Индия" в Кербала бе атакувана с кола-бомба. При нападението загинаха петима наши военни, а 27 бяха ранени.

Комисията, която е разследвала трагедията, е констатирала, че България не е разполагала с щатно формирани и комплектовани военни формирования за операции извън страната. Засечени са пропуски при оборудването на български контингент и недостатъчно време за подготовката му.

Според военното министерство не е имало и достатъчна разузнавателна информация за обстановката на място, а и при наличната не са предприети мерки. Не са били изградени напълно фортификационните съоръжения и не са били разположени правилно гранатометите.

Въпреки че от 18 декември започва да тече информация за потенциални заплахи, не са предложени конкретни мерки за засилване на сигурността на българския контингент.

Проверката е засякла слабости в координацията между българите и и полското командване. Освен това заради ограничените възможности за доставка командването не е отразило искането за доставката на бетонни блокове и са били разположени телени заграждения.

Той обясни, че разсекретяването на документите не било консултирано с Полша, тъй като става дума за доклад на българска комисия, назначена от българския министър на отбраната.

"Не е търсена координация с Полша, защото това е доклад на българската страна. Няма как, в доклада да не става въпрос за комуникация и взаимоотношение с многонационалната дивизия, в чиито състав е нашата бригада. Няма да си позволя да правя въобще оценка за този случай", каза Найденов.

Месец преди атентата, в периода 27-29 ноември, състоянието на фортификационното оборудване и инженерните заграждения на база "Индия" е инспектирано от комисия на многонационалната дивизия, под чието командване са били българите, която е излязла с оценка, че сигурността на базата е 85%.

Въпреки това са били засечени недостатъци в изграждането на съоръженията и липсата на позиции за гранатомети.

Ангел Найденов отклони въпроси за евентуална вина на полското командване, както и за вината на политическото и професионалното ръководство на армията по това време.

"Няма да правя оценка на случая в Кербал..Не търся истината с 10-годишна давност", каза Найденов и добави, че не е търсил никакви политически дивиденти с разсекретяването на документите.

Пълният текст на доклада от проверката ще бъде представен на медиите по-късно тази седмица по Закона за достъп до информация.

mediapool.bg