Кламер БГ - Новини: Товарен влак излезе от релсите край София заради кражба на болтове

Товарен влак излезе от релсите край София заради кражба на болтове

България

|
Съб, 18 Ян 2014г. 13:34ч.
Товарен влак излезе от релсите край София заради кражба на болтове

Товарен влак излезе от релсите късно вечерта в петък заради кражба на скрепителни елементи. Няма пострадали при инцидента, който беше определен от министъра на транспорта Данаил Папазов като "терористичен акт". Той обеща да поиска законодателни промени, с които такива кражби да се третират като "тежко престъпление".

Инцидентът е станал около 22.46 часа в петък между гарите Яна и Мусачево. От релсите са излезли локомотивът и седем вагона. Двамата машинисти на влака са се отървали само с уплаха.

Композицията от 18 вагона преди три дни е заминала за гара Кремиковци, където цистерните са били разтоварени от горивото. Те са били пълни с природен газ.

Вечерта между петък и събота, когато тя се е връщала обратно, се оказва, че масово около мястото, където става инцидента, е откраднато скреплението, което държи релсите към траверсите, които са дървени. Откраднати са скрепителните елементи на около 170 метра от двете страни на този участък, каза Милчо Ламбрев, изпълнителен директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Той обясни, че така е била нарушена сигурността на железния път. Релсите се избутват настрани, локомотивът пада и дерайлира заедно със седем вагона зад него.

"Хората са усетили какво се случва, но не са могли да реагират по най-бързия начин. Задържали са влака, но той въпреки всичко е излязъл от релсите", допълни Ламбрев. По думите му, ако цистерните са били пълни, то не се знаело какво е щяло да се случи.

Промени в Наказателния кодекс

"Това за мен е чист терористичен акт. Това е опит за убийство на двамата машинисти", каза транспортният министър Данаил Папазов.

"Това за пореден път показва, че е крайно време тези актове, които нашите т.нар. "мургави братя", които не спират да ни крадат, да бъдат записани като терористични актове в Наказателния кодекс", допълни Ламбрев. Той попита риторично какви последици щеше да има, ако беше пътнически влак.

Транспортният министър Данаил Папазов обеща още в понеделник да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, с които посегателствата върху железопътната инфраструктура да се приемат като тежко престъпление. "Това е тежко престъпление за мен, което може да се приеме като опит за убийство на двамата машинисти", каза Папазов. По думите му машинистите са имали голям късмет, защото локомотивът се е разминал с два стълба би дерайлирането, а цистерните, които са превозвали са били празни.

На заседанието на кабинета в сряда правителството одобри новия Наказателен кодекс въпреки критиките на правозащитни организации и юристи да не се бърза с приемането му, защото има редица пропуски.

Така Папазов вече не може сам да внесе обещаните промени и трябва да разчита на депутати да направят това между двете четения на закона.

Възстановяване на движението по линията

Създадена е организация и няма да бъде нарушен графикът на движение на влаковете по засегнатата линия, обещават от Министерството на транспорта.

В ход са възстановителните работи по железния път, които се очаква да приключат в рамките на няколко дни. Операцията по разчистването на линията се очаква да излезе около 200 хил. лв., посочи транспортният министър.

Това е сложна акция за отстраняване на дерайлиралия подвижен състав, за която ще са нужни най-малко два стотонни крана. Само локомотивът тежи около 120 тона.

Кражбите са един от големите проблеми за НКЖИ. За миналата година щетите възлизат на над 1.5 млн. лв, което е ръст спрямо 2012 г., когато бяха откраднати релси и други метални елементи за над 1.1 млн. лв.

Най-често крадците задигат действащи съоръжения от осигурителната и телекомуникационната техника, елементи от контактната мрежа, железопътни релси, жп-стрелки и части за тях, скрепителни елементи. Тоест всякакви метални и медни части, които могат да бъдат предадени на складовете за вторични суровини, отчете НКЖИ в края на 2013 г..

Посегателствата се извършват в железопътни участъци с интензивно влаково движение. Проблемните райони са Искър - Биримирци, Подуяне-разпределителна, Перник-разпределителна, Ямбол, Мост - Кърджали, Варна, Плевен, посочват от компанията.

mediapool.bg