Кламер БГ - Новини: Мъск щял да пусне изкуствен интелект, който "търси истината"

Мъск щял да пусне изкуствен интелект, който "търси истината"

Технологии

|
Вт, 18 Апр 2023г. 15:11ч.
Мъск щял да пусне изкуствен интелект, който "търси истината"

Илон Мъск и синът му X Г† A-12 по време на обиколка на новата централа на Tesla и на подразделението за изкуствен интелект. Сн. ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Илон Мъск обяви, че ще пусне платформа за изкуствен интелект "TruthGPT, която да търси истината в максимална степен". Тя ще е конкурент на предлаганите от Майкрософт (Microsoft) и Гугъл (Google) платформи с изкуствен интелект.

Мъск критикува подкрепяната от Майкрософт компания OpenAI, която създаде първата подобна услуга – ChatGPT. Според него създателите на бота с изкуствен интелект го "обучават да лъже", а OpenAI се е превърнала в "затворен код" и "организация, търсеща печалба, която е тясно свързана с "Майкрософт", предаде "Ройтерс".

Мъск също обвини съоснователя на Гугъл Лари Пейдж, че не взима насериозно сигурността на изкуствения интелект.

"Ще започна нещо, което наричам "TruthGPT", или изкуствен интелект, който в максимална степен търси истината, който се опитва да разбере природата и вселената", каза Мъск в интервю за Fox News.

Според него проектът му може да бъде най-добрият път към сигурността, който няма да доведе до унищожението на хората.

Още по темата:

Илон Мъск и експерти: Спрете изкуствения интелект

"Просто започвам късно. Но ще се опитам да създам и трета възможност", каза Мъск.

По информация на "Ройтерс" Мъск се опитва да привлече разработчици на изкуствен интелект от компанията "Алфабет" (собственик на търсачката Google). Миналия месец милиардерът е регистрирал и фирмата X.AI.

В края на март Мъск беше сред хората, които призоваха да се забави временно разработването на платформите с изкуствен интелект заради потенциалните рискове за обществото. В интервюто си Мъск отново повтори, че изкуственият интелект "има потенциал да унищожи цивилизацията".

Мъск беше сред създателите на OpenAI, но се оттегли от компанията през 2018 г. По-късно обясни, че го е направил, за да се фокусира върху водещите си компании - Tesla и SpaceX. Мъск притежава и социалната мрежа Twitter, която купи за 44 млрд. долара през миналата година. Пред Fox News той коментира, че Мъск каза, че към момента стойността на компанията е двойно по-малка.

mediapool.bg