Кламер БГ - Новини: ЕС глоби собственика на Фейсбук с 1.2 млрд. евро за трансфер на лични данни

ЕС глоби собственика на Фейсбук с 1.2 млрд. евро за трансфер на лични данни

Технологии

|
Пон, 22 Май 2023г. 14:18ч.
ЕС глоби собственика на Фейсбук с 1.2 млрд. евро за трансфер на лични данни

Собственикът на социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм е глобен с 1.2 млрд. евро за прехвърляне на лични данни на потребители от ЕС към САЩ. Сн. БГНЕС

Европейският съюз глоби технологичната корпорация "Мета" (Meta), собственик на "Фейсбук" (Facebook), с рекордните 1.2 милиарда евро заради нарушения при опазването на личните данни на потребителите.

Нарушението включват изнасяне на лични данни от ЕС към САЩ. То е установено от ирландската Комисия за защита на личните данни, която има думата по казуса, тъй като европейското подразделение на "Мета" е със седалище в Ирландия.

Компанията има срок от 5 месеца, за да спре нарушенията и 6 месеца да спре "незаконната обработка, включително съхранение, в САЩ" на прехвърлени лични данни от страни членки на ЕС.

Според съобщението от ирландския регулаторен орган нарушението на европейското законодателство тече от 2020 г. и е факт и към момента.

Продължаващите трансфери на данни от социалната мрежа към САЩ не са адресирали "рисковете за основните права и свободи" на хората, чиито данни са прехвърлени към САЩ, гласи решението на ирландската Комисия за защита на данните.

От "Мета" заявиха, че ще обжалват решението, включително и "несправедливата и ненужна глоба, която ще създаде опасен прецедент за безброй други компании".

Собственикът на Фейсбук също така очаква европейски регулации за безопасния трансфер на лични данни на европейски граждани към САЩ. Според компанията това трябва да се случи преди изтичането на срока, в който предаването на данни трябва да бъде прекратено.

От компанията обявиха още, че без възможността за прехвърляне на данни през държавните граници, интернет ще бъде ограничен регионално и национално.

През 2020 г. върховният съд на ЕС анулира пакт между блока и САЩ, регулиращ трансатлантическите потоци от данни заради опасения, че данните на гражданите не са подсигурени, след като пристигнат на сървърите в САЩ. Съмненията относно американската защита на личните данни бързо доведоха до предварителна заповед от ирландските власти, според която социалната мрежа "Фейсбук“ не може да изпраща данни в САЩ, припомня БТА.

Това не е първият път, в който ирландският регулатор глобява "Мета". Към момента на технологичния гигант са наложени санкции за общо 2.5 млрд. евро заради нарушения на европейските правила за личните данни. Ирландският регулатор обяви, че първоначално не е предложил глоба за това нарушение, но други четири европейски регулатора, които също имат думата по казуса, са поискали да има и финансово наказание.

Ирландският регулатор е глобявал "Мета" повече от която и да е друга технологична компания. В същото време срещу гиганта се водят още 10 други разследвания.

mediapool.bg