Кламер БГ - Новини: България влага над 1.2 млрд. евро в цифровия преход

България влага над 1.2 млрд. евро в цифровия преход

Технологии

|
Вт, 29 Септ 2020г. 12:53ч.
България влага над 1.2 млрд. евро в цифровия преход

България ще инвестира над 1.2 млрд. евро в цифровия преход през новия програмен период 2021 - 2027 г. Средствата идват от подкрепата за страната ни по новия Механизъм за възстановяване и устойчивост, по който се отпускат общо 6.2 млрд. евро на България.

"Възможните проекти за България са изграждане на високоскоростни мрежи, осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот - сгради, болници, гари, училища, цифровизация на публичната администрация и ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование." Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков по време на среща с представители на Държавната агенция за електронно управление, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператори.

До седмица Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще представи тематична рамка на потенциалните проекти. След това обсъждането ще продължи оперативно в рамките на работна група с участието на представителите на държавата и бизнеса.

Българските проекти за цифров преход ще бъдат подготвени в синергия между държавата и бизнеса, обеща Росен Желязков. Той увери, че държавата и трите ангажирани институции в сектора си партнират и работят добре

Транспортният министър очерта като благоприятно предварително условие, че в разработените от МТИТС основни стратегически документи, цифровата свързаност е заложена като приоритет.

Представителите на мобилните оператори изразиха готовност да се включат в проекти за цифров преход. Те заявиха, че подкрепата на държавата е изключителна важна в сфери, в които няма търговско основание за частни инвестиции, като инфраструктурата и услугите в отдалечените райони.

"Мислим в една посока, целта е да постигнем жизнеспособност на проектите и да избягаме от инвестирането в ненужна инфраструктура. Затова сега се прави анализ на мрежите с цел наличните ресурси да се използват споделено", каза в заключение министър Желязков.

Обсъждането на проектите с Европейската комисия ще започне през октомври, каза Желязков.

mediapool.bg