Кламер БГ - Новини: Тефтер с неясен произход провокира въпроси за чадър над Цар Киро

Тефтер с неясен произход провокира въпроси за чадър над Цар Киро

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 15:38ч.
Тефтер с неясен произход провокира въпроси за чадър над Цар Киро

Анонимно разпространени в медиите копия от няколко страници от предполагаем тефтер на ромския бос Кирил Рашков, известен с прозвището Цар Киро, провокираха в сряда въпроси към прокуратурата и службите за възможен политически чадър заради негови партийни връзки.

От Пловдивската окръжна прокуратура реагираха след няколко часа с информацията, че са се самосезирали и по случая е образуване проверка за корупция.

"При извършените през м. септември 2011 г. в имотите на фамилията Рашкови претърсвания и изземвания по водени от Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура – Асеновград досъдебни производства такъв тефтер не е бил изземван като веществено доказателство", уточняват от държавното обвинение в сряда.

Коментирайки назряващия пореден компроматен скандал, бившият шеф на ГДБОП и директор на митниците по времето на ГЕРБ Ваньо Танов заяви пред бТВ, че въпросните документи били в службите, откакто били намерени при вълненията в пловдивското село Катуница и погрома над дома на Цар Киро през есента на 2011 г.

В същото време зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, чието име е цитирано на няколко места в пресниманите пасажи от тефтера заедно с различни суми пари, определи тефтера като "политически пасквил", но пък се сети, че още през 2011 г. е предоставил на прокуратурата 500 страници с уличаващи данни за Рашков, които също били намерени при погрома над къщата му в Катуница.

Самият Рашков категорично отрече пред БНТ да е притежавал подобен тефтер и предположи, че хора, близки до ГЕРБ, са скалъпили поредна политическа атака срещу него, защото "са гузни пред мен, защото ме вкараха в затвора". Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък анонсира своя проверка по случая, която засега установила, че "е имало някакъв такъв документ".

Ваньо Танов: Това тефтерче е в службите от 2011 г.

"От 2011 г. досега, до 2013 г., това тефтерче е било в службите и би трябвало те да извършват проверка върху всички тези лица, които фигурират в това тефтерче", каза Танов, като не пропусна да добави, че "може да бъде и провокация".

По повод факта, че във въпросните копия от страници с неясен произход са цитирани имена на хора, съвпадащи с тези на митнически служители, той бе доста лаконичен: "Ами, за съжаление не мога да ви отговоря, защото в митниците има 3300 митничари и аз не ги познавам поименно, за да кажа тези имена дали са на митнически служители и тези митнически служители действащи ли са или не са действащи".

"Вижте, Кирил Рашков в Катуница направи страшно много бели, и то си показа със случаите в Катуница. Тогава, на практика, след тези събития хора от младежката организация на БСП, страхувайки се, на практика ми дадоха тези 500 страници, които бяха намерени пред къщата на Кирил Рашков", допълни картината Явор Гечев.

Той обаче не пожела да уточни характера на въпросните документи, "защото някои от тях наистина бяха парещи". "Обект са на прокуратурата и не е редно аз да ви казвам. Питайте какво става с тези документи, нямам представа, но аз съм си свършил собствения си граждански дълг", добави зам.-аграрният министър.

Явор Гечев: Поне да ме бяха оценили по-високо от 500 лв.

"Как да ви кажа, освен насмешка друго, на практика, това не може да предизвика в мен. Първо, той самият Кирил Рашков каза, че това не е истина. Второ, при мен даже малко смешно стои цялата история, защото, ако си спомняте, аз бях човекът след случая в Катуница, който внесе 500 страници срещу Кирил Рашков при главния прокурор. Т.е. ще ми се в българското общество да не оплюваме всичко. Сега, който го е направил това, надявам се, да излезе наяве, за да може най-малкото да го осъдя. Поне да ме бяха оценили по-високо от 500 лева за канцеларски материали", иронично коментира присъствието си в тефтера Явор Гечев.

За да бъде по-убедителен, той демонстрира, че е положил усилия да анализира информацията от разпространените преснимани страници и изреди фактологичните несъответствия, които е открил.

"Аз никога не съм заемал младежки пост в Пловдив. На всичкото отгоре в последната кампания съм водач на листата в Добрич. Преди това при общинските избори не съм се кандидатирал за нищо. Там пише, че Захари Георгиев за цялата област отговаря... Той никога не е отговарял за цялата област, винаги е бил само градски председател в Пловдив", обобщи Гечев, добавяйки, че "това е стопроцентов, как да кажа, политически пасквил, който някой си е играл, за да го направи".

Цветлин Йовчев: Имало е някакъв такъв документ

Малко по-късно през деня вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред журналисти, че вече е разпоредил в МВР да бъде извършена проверка по повод появата на въпросното тефтерче.

"Разпоредил съм проверка, както и помолих Владимир Писанчев да извърши проверка. До момента проверката показва, че е имало някакъв такъв документ (или как да го нарека), за наличието на който е бил уведомен бившият вътрешен министър, и такъв документ е предоставен в бившата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", обясни силовият вицепремиер, с което до някъде потвърди думите на Ваньо Танов.

Йовчев добави още, че "като че ли не са взети никакви мерки" и дейности по този сигнал, както и че не е била уведомена прокуратурата. Не обясни обаче повече детайли от проверката в МВР, нито кога би трябвало да приключи окончателно.

Кирил Рашков отрече да е притежавал подобен тефтер

"Този тефтер не е мой. Нямам такъв тефтер", заяви преди него самият Кирил Рашков пред БНТ, добавяйки, че "има наука графология, която може да го докаже".

Според него въпросното тефтерче било скалъпено и извадено в публичното пространство от хора, свързани с ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов, които са го вкарали в затвора, а сега го атакували политически.

"Това са хора, които са гузни пред мен, защото ме вкараха в затвора, защото ме обвиняваха в неща, които не съм извършил – нито опит за убийство, нито закана за убийство", каза още Рашков, който наскоро излежа присъдата си от 2 и половина години затвор за закана с убийство, наложена му след размириците в Катуница преди повече от две години.

"Искам да ви припомня, че Цветан Цветанов през 2011 г. се надяваше подобни документи да изгорят в пожара в Катуница", накратко се включи с коментар по темата и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, цитиран от сайта "Оффнюз".

Кирил Рашков бе осъден и за неприличен жест към медиите по време на едно от заседанията по делото му. Съдът призна него и съпругата му и за виновни по обвинение за укриване на данъци. Внукът му Кирил Рашков също получи 2-годишна ефективна присъда, но за опит за убийство.

Митничари, данъчни, полицаи, сметки и телефони

Сред записките от въпросното тефтерче личат имената Димо Боев от Митница Пловдив, Иванка Тенева от НАП, Таня Лачева, Атанас Димитров, Краси Цветков, Георги Димитров и други. Те попадат в графата "Плащане – март", като встрани са посочени различни суми, вариращи от 250 до 2000 евро. Споменават се и фирми, като "Булмил три", "Евростандарт", "Наркооп", както и различни проверки.

Впечатление правят и откъслечни цитати, като "Митница свободна зона среща ??? ГЕРБ (Таня) и БСП Захари. Да носи за Татяна нов номер + 2000 лв.", "Явор Гечев - 500 канцеларски материали" и "Деян Тодоров - 12 000 брош. плакати".

Изреждат се и телефонни номера при извънредни случаи - Диана Стоянова - Митница, Татяна Лачева - Митница акциз, Димо Боев - Митница, Георги Димитров - ОГП, Митко Влахов - БОП, Митко Малкия (Катуница), Тони Спасов - Полиция, Иванка Тенева - НАП, Краси Димитров - счетоводство, Борис Лачев - бандероли.

mediapool.bg