Кламер БГ - Новини: Темата на КСНС трябва да е подслушването, а не евросредствата

Темата на КСНС трябва да е подслушването, а не евросредствата

България

|
Съб, 25 Ян 2014г. 17:38ч.
Темата на КСНС трябва да е подслушването, а не евросредствата

Вицепрезидентът Маргарита Попова влезе индиректен спор с държавния глава Росен Плевнелиев, заявявайки пред бТВ, че темата на свикания от него Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) би трябвало да е за подслушването, а не за европейското финансиране.

"Покрай хубавите инициативи като месец на политическите консултации, срещите с предишни президенти, президентството трябва да има КСНС по темата за специалните разузнавателни средства, защото има висока степен на обществено безпокойство, че едни хора на едно място имат влияние върху личния живот на български граждани", коментира Попова в събота.

Президентската двойка показа, че има противоречия още по време на пресконференцията си по повод отчета за първата година от мандата си. Попова се разграничи и от призивите за промени в конституцията: "Нямам роля в говоренето за нова Конституция".

"Моята работа е да предложа и да кажа какво е нужно – президентът да е гарант за обществения мир, спокойствие и ред. Извинете, но всичко останало е изпълнителна власт – държа да подпомагам държавния глава както ми е посочила Конституцията, но разбира се решението и отговорността са на държавния глава", посочи вицепрезидентът.

По думите й, е време българската държава да припознае правосъдието за национален приоритет и да работи съзнателно за това разсъдливи, работещи хора, лидери с визия да поемат важни постове в държавата.

В коментар за предлагания от правителството проект за Наказателен кодекс и отсъствието на наказание "доживотен затвор без право на замяна", Маргарита Попова каза: "Трябваше да се обясни на хората философията за новия Наказателен кодекс - за репресията, за хуманността, за да бъдат оценени по достойнство усилията на магистратите, освен това и да възпитаме нравите. Трябва да се възцари чувство за справедливост".

mediapool.bg