Кламер БГ - Новини: Телевизионни екипи посрещнаха полетите от България и Румъния към Лондон

Телевизионни екипи посрещнаха полетите от България и Румъния към Лондон

Балкани

|
Четв, 02 Ян 2014г. 11:12ч.
Телевизионни екипи посрещнаха полетите от България и Румъния към Лондон

Телевизионни камери и представители на властите посрещнаха първите пътници от България и Румъния на лондонските летища. Поне в първия ден на годината необичаен наплив на кандидати за по-добър живот нямаше. Първият самолет за новата годината, който кацна на летище Лутън край Лондон, беше от румънския град Търгу Муреш.

Почти всички пътници на борда бяха отдавна живеещи и работещи на острова румънци, но имаше и един новопристигнал кандидати за работа.

”Отивам да работя. От утре започвам работа на автомивка. Това не е кой знае каква работа, но идвам от мизерията да направя нещо повече тук и съм много развълнуван. Не знам обаче дали това е най-правилният избор, който правя през тази година", казва Виктор Спиресау, работник от Румъния.

Освен телевизионните екипи, полетът беше посрещнат и от председателя на комисията за контрол на миграцията към вътрешното министерство Кийт Ваз, съобщава бТВ. Той отбелязва, че 40 от 180-те места в салона са били празни и нарече първия полет ”момента снимка" на очаквания имиграционен прилив от Източна Европа.

”Тук вече има 141 000 румънци и българи, които живеят в Обединеното кралство. Притесненията на комитета по миграцията в министерството са породени от неяснотата още колко хора ще пристигнат тук", коментира Ваз.

Очакваната масова имиграция от Румъния и България във Великобритания след вдигането на ограниченията от 1 януари е една от главните теми за британския печат. Акцентът е върху несбъдналите се прогнози, че Обединеното кралство ще бъде залято от румънци и българи, които ще натоварят британската система за социални помощи.

"Гардиън" отбелязва, че всички апокалиптични картини, описвани от някои десни политици, са останали само въображаеми. Това е лесно обяснимо, продължава изданието, цитирано от БТА, защото и румънците, и българите отдавна, още от 2007 г., имат право да живеят и работят в ЕС, и 150 000 вече работят във Великобритания.

”Гардиън” пише, че раздухваната истерия около наплива на имигранти е била политически мотивирана, че консерваторите са използвали имигрантската карта, опасявайки се от засилващата се подкрепа за Партията за независимостта на Обединеното кралство.

Политиците "правят стойки", защото не могат да контролират миграцията в ЕС, но имат нужда от изкупителна жертва за спадането на жизненото равнище, свиването на обществените услуги и недостига на общински жилища, пише коментаторът на "Гардиън".

Ксенофобската и антиимигрантска реторика не само ще укрепи позициите на националистите, но ще влоши обществения живот и ще подкопае икономическото възстановяване, пише вестникът.

"Файненшъл таймс" насочва вниманието си към кампанията за изборите за Европейски парламент през май, в която въпросът за имиграцията от Румъния и България ще е доминиращ, тъй като се очаква, че на тези избори добре ще се представят националистическите партии, включително Партията за независимостта на Обединеното кралство.

Силното представяне на тази партия на изборите за Европейски парламент ще разтревожи още повече Консервативната партия година преди парламентарните избори в Обединеното кралство, подчертава изданието.

Вестник "Индипендънт" избира различен поглед към темата, като обръща внимание не на полетите от Източна Европа до Великобритания в първия ден от новата година и от отпадането на ограниченията за британския трудов пазар, а на един полет от лондонското летище "Хийтроу" за Букурещ.

Вестникът пише за британци, работещи в Румъния, като 30-годишен преподавател по английски от Лондон, който казва, че в Румъния има голяма британска общност, че заплатите са високи спрямо цените и че затова там му е по-добре, отколкото във Великобритания. ”Може би тогава по-скоро румънците трябва да се притесняват от наплив на британци, а не обратното”, иронично пита "Индипендънт", цитиран от БТА.

mediapool.bg