Кламер БГ - Новини: Таванът на бащинските в България е по-висок от този във Великобритания

Таванът на бащинските в България е по-висок от този във Великобритания

България

|
Съб, 28 Дек 2013г. 13:09ч.
Таванът на бащинските в България е по-висок от този във Великобритания

С 323 лева по-голямо е максималното обезщетение за отпуск по бащинство в България спрямо това във Великобритания, се казва в сравнителен анализ на условията за ползване на отпуск от бащите на новородени в двете страни, публикуван в последния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ).

Общо 940 лв. е максималното обезщетение за отпуска по бащинство в България, което продължава 2 седмици след раждането на детето. Във Великобритания максималното обезщетение е 273.56 лири, или 617 лв. за две седмици. Отпускът по бащинство в Англия обаче може да се ползва само в първите осем седмици след раждането на детето, като таткото избира дали да вземе наведнъж една, или две седмици.

В България са и по-малко изискванията, на които трябва да отговаря бащата, за да ползва отпуска си, показва анализът на НОИ.

Условието в България е едно-единствено - родителят да е бил осигурен в последните 12 месеца преди раждането на детето. Обезщетението за отпуска по бащинство се плаща от НОИ и е в размер на 90% от осигурителния доход на бащата.

Във Великобритания бащите трябва да са работили при един работодател поне 10 месеца преди раждането и освен това да получават поне минималната заплата за страната, която е 109 лири на седмица. Обезщетението за бащинство се плаща от работодателя, който си го възстановява в края на годината, и не може да надхвърля 136 лири на седмица.

Общо 10 793 българи са ползвали двуседмичен отпуск по бащинство през първото полугодие на 2013 г., показват данните на НОИ. На тях са им били изплатени общо 3.1 милиона лева обезщетения.