Кламер БГ - Новини: С казуса "Пеевски" КС нагази в блатото до шия

С казуса "Пеевски" КС нагази в блатото до шия

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 14:02ч.
С казуса "Пеевски" КС нагази в блатото до шия

Конституционният съд затвори "подобаващо" сагата с Делян Пеевски със скандално решение, в което откровено прозират политически аргументи. Институцията обяви за недопустимо искането на президента за обявяване на противоконституционност на решението на парламента за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това бе най-чистият начин да се приключи въпросът, за да се избегнат допълнителни неудобства за БСП, ДПС и самия Пеевски.

Непосредственият резултат е, че медийният магнат несъмнено остава народен представител. Дългосрочното вредно следствие се изразява в развързването на ръцете на политическото мнозинство в Народното събрание да прави каквото си иска, включително погазване на законите.

Общо осем конституционни съдии (от 11 присъствали членове на КС – бел. авт.) взимат дейно участие в прокарването на решението, което силно наподобява реч от парламентарната трибуна. Членовете на КС допускат разширително тълкуване на искането на президента Росен Плевнелиев, за да го заклеймят като вредно за публичния интерес.

Според осемте съдии обявяването за противоконституционно на оспореното решение би имало за резултат "изкуственото възстановяване на Делян Пеевски като председател на ДАНС" и оттам - "изкуствено преразглеждане на въпроса дали той все още е в състояние на несъместимост".

Ако КС бе решил, че решението на парламента за отмяната на избора на Пеевски за шеф на ДАНС е противоконституционно, това би означавало, че той и сега продължава да е шеф на ДАНС и депутат едновременно. Това обаче противоречи на конституцията и би поставило въпроса дали наследникът му Владимир Писанчев е назначен законно. Другият въпрос, който би бил породен едно такова решение, щеше да е дали Пеевски може да е депутат. С политически мотиви КС показа, че не желае да влезе в тази игра и да застраши Пеевски и подкрепящите го партии.

Въпреки мотивите на КС президентът не е разкривал някаква "дълга игра" пред членовете на КС, за да допусне те да я тълкуват политически. Въпреки това КС допусна да прави прогнози и политически коментари, защитавайки директно политически тези и замазвайки юридическите гафове на управляващите.

Политическият коментар на съда по темата обаче не спира дотук.

Няма проблем парламентът да си отменя решенията

Мнозинството в КС приема, че в основния закон не съществува изрична разпоредба, която да забранява Народното събрание да отменя или изменя своите решения. Тук напълно се игнорира фактът, че парламентът прегази Закона за ДАНС. В нормативния акт е разписано, че председателят на ДАНС не може да бъде освободен току така, а трябва да бъдат посочени изрични предпоставки, например оставка. Управляващите от БСП и ДПС обаче не посочиха такива предпоставки, за да не вкарват Пеевски в игра, признавайки, че той е встъпил в длъжност, и да му застрашат депутатския статут заради несъвместимост. Заплахата бе напълно реална предвид многохилядните протести и общественото недоволство.

По този повод в решението си КС продължава с противоречащите си разсъждения по темата. В решението се казва, че Народното събрание наистина не може да отменя "неограничено и безусловно" своите решения. Тук КС стъпва на случая с Венета Марковска от края на 2012 година. Припомня се, че тя не е успяла да встъпи в длъжност и заради това Народното събрание е били длъжно да си отмени решението. Недопустимото политическо намигване в случая е към ГЕРБ, които в паниката си от острата критика на Европейската комисия и нарастващото обществено напрежение, панически отмениха избора на Марковска. И досега има спорове по въпроса дали това е било законно, а КС няма произнасяне по въпроса, за да стъпи върху своята практика.

Медийните изяви на Пеевски са незаобиколим аргумент

"Черешката на тортата" е мотивирането на решението за Пеевски с позоваване на неговото "писмо до медиите", в което той казва, че няма намерение да бъде шеф на ДАНС. Това е уникален случай, защото съдът се позовава на позиция на една от страните, за да изгради своята теза.

"Писмото на Делян Пеевски до медиите, последвано от юридическия акт на оттеглянето на вече подадената от него оставка като народен представител, постигат конституционосъобразния ефект на оставка от поста председател на ДАНС. Това е така, тъй като нито Делян Пеевски е могло да бъде заставен да упражнява правомощия, които той не желае да упражнява, нито ДАНС е могла да бъде оставена без ръководство", се казва в решението на КС.

Според мнозинството в КС, ако Народното събрание не бе отменило избора си, то "в тогавашната обстановка би създало хаос и обществено напрежение".

"Така би се стигнало до парализиране на ДАНС и до блокиране на политиката на държавата по защита на националната сигурност и противодействието на престъпността. Подобно поведение би било в противоречие с принципа на правовата държава. Изложеното не дава основание оспореното решение на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно", се казва в решението на КС. Не е изяснено как точно блокирането на ДАНС и проблемите на управляващите биха създали проблем за правовата държава.

Според множество юристи проблем за правовата държава представлява поведението на Конституционния съд, но техните писма и позиции не са взети предвид от съдиите.

Решението е гласувано в отсъствието на съдия Кети Маркова, която е на почивка в чужбина. На особено мнение са останали трима от съдиите – докладчикът Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Тримата смятат, че искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно.

Мнозинството в КС, което прокарва решението за недопустимост, се състои от Димитър Токушев, Пламен Киров, Георги Ангелов, Красен Стойчев, Борис Велчев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Гроздан Илиев.

Това бе третото дело в КС по казуса с медийния магнат от ДПС. Решението на мнозинството от членовете на КС бе очаквано, въпреки че докладчикът по делото Анастас Анастасов бе подготвил проект, който обявяваше решението на НС за противоконституционно, но дори и при това положение депутатският статут на Пеевски нямаше да бъде застрашен. Анастасов бе написал, че дори и да смята решението на НС за противоконституционно, то е безпредметно, защото Пеевски е декларирал нежеланието си да встъпи в длъжност като шеф на ДАНС.

Държавният глава настоя КС да се произнесе дали Народното събрание е взело противоконституционно решение да отмени своето предходно решение, с което Пеевски бе назначен за председател на ДАНС. Според президента решението противоречи на основния закон, защото Пеевски е освободен от позицията без да се посочи основание по Закона за ДАНС. Проектът за решение по делото споделяше това мнение, но в крайна сметка мнозинството реши, че искането е недопустимо.

mediapool.bg