Кламер БГ - Новини: Сътресения в новата управляваща коалиция в Германия заради миграцията от Източна Европа

Сътресения в новата управляваща коалиция в Германия заради миграцията от Източна Европа

Европа

|
Съб, 04 Ян 2014г. 10:35ч.
Сътресения в новата управляваща коалиция в Германия заради миграцията от Източна Европа

Отварянето на трудовия пазар в целия Европейския съюз за българи и румънци предизвика сътресения в новата управляваща коалиция в Германия, като в размяната на реплики се включиха и партийните лидери, съобщи телевизия А Ер Де.

Председателят на най-малката партия в коалицията - Християн-социалния съюз и министър-председател на Бавария Хорст Зеехофер обвини социалдемократите в лицемерие и заяви в интервю за "Мюнхенер курир", че е потресен от факта, че в Социалдемократическата партия не познават приетите от самите тях в коалиционното споразумение становища по въпроса за емиграцията. Проблемът трябва да бъде решен с помощта на европейското право, смята Зеехофер.

Партията му вече се обяви за затягане режима за пребиваване на социалните имигранти от България и Румъния, като според нея такива мерки фигурират в одобрената програма на правителството.

От своя страна лидерът на социалдемократите и вицеканцлер Зигмар Габриел призова за дебати по същество. В интервю за вестник "Билд", цитирано от БНР,

той заяви, че бедността трябва да бъде преборена в родните страни на емигрантите, за което са на разположение европейски средства. "Германското правителство трябва да окаже подкрепа, а в случай на съмнения, да упражни лек натиск", заявява Габриел. Цитираният от телевизия А Ер Де социален експерт Клаус Баде смята, че дебатът за българите и румънците се води в погрешна посока:

”У нас идват предимно висококвалифицирани българи, става дума за истинско изтичане на мозъци, преселване на елитите, а в същото време ние дискутираме за незначителен брой роми и това е абсурдно”.

Според представител на общинските власти в Хамбург приблизително 90% от българите и румънците в града работят легално, плащат осигуровки и допринасят за благосъстоянието на града.

Има обаче проблеми с хора, които не владеят дори майчиния си език, нямат квалификация и не могат да се впишат на трудовия пазар. Става дума за малки групи, които обаче са съсредоточени в определени градове в Рурската област, в Берлин, в Манхайм.

Лидерът на Християн-демократическата партия в Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет разкритикува своя съпартиец Елмар Брок заради предложението му да се вземат пръстови отпечатъци от чужденци, злоупотребяващи със социални помощи в Германия. Брок, който е водач на провинциалната листа на християндемократите за евроизборите, заяви по адрес на българи и румънци, че тези, които идват само заради социалните помощи, трябва да бъдат връщани в родината си.

Трябва да се помисли за пръстови отпечатъци или други интелигентни начини, за да им се попречи да дойдат отново, каза Брок пред "Билд".

Министърът на труда и социалната политика в Северен Рейн Вестфалия - социалдемократът Гунтрам Шнайдер поиска извинение от евродепутата.

”Това предложение показва какъв лош обрат взе дискусията по въпроса. Ако се върви по този път ще стигнем до шовинистични изказвания по адрес на малцинствата, което е недопустимо. Господин Брок трябва да се извини за своето изказване”, каза Шнайдер.

В петък германският канцлер Ангела Меркел и заместник-канцлерът Зигмар Габриел са разговаряли по повод ескалиращото напрежение в медиите по отношение на очакваните български и румънски имигранти.

Лидерите на ХДС и СДП, са се договорили още на първото заседание – следващата сряда - на правителството на широката коалиция да бъде създадена комисия на равнище държавни министри, която да се занимава с проблема и следи развитието на процесите сред източноевропейските имигранти.

Според правителствен говорител експерти ще проучат спешно възможностите за законодателни промени, възпрепятстващи присъствието на хора в страната, които биха спекулирали със социалната система.

mediapool.bg