Кламер БГ - Новини: Сърбия предлага общи посолства на Македония

Сърбия предлага общи посолства на Македония

Балкани

|
Съб, 04 Ян 2014г. 11:48ч.
Сърбия предлага общи посолства на Македония

Сръбският министър на външните работи Иван Мъркич съобщи , че Белград е предложил на Скопие да се създадат съвместни посолства в чужбина.

Министерството на външните работи на Сърбия в най-скоро време ще предложи на държавите от региона "да се откриват в чужбина съвместни посолства с цел намаляване на разходите". По този въпрос вече се водят разговори с властите в Скопие, Подгорица, Сараево и Любляна за общи дипломатически мисии в Азия, Латинска Америка и Африка, съобщи в. "Новости", цитиран от БГНЕС.

Мъркич очаква "до края на годината да бъде постигнато споразумение по този въпрос".

"Най-близко до споразумение сме с македонците и черногорците. Ще продължим нашата програма за разширяване на дипломатическата ни мрежа, но в същото време ще предложим на всеки, който иска да се присъедини към нас. Това от една страна ще намали разходите, но от друга ще увеличи присъствието на държавите от региона в много части на света. Това ще позволи заедно по-лесно да влезнем на трети пазари", каза Мъркич.

През тази година Сърбия планира откриване на посолства в Саудитска Арабия, Катар и Гана, както и дипломатически представителства в Чили, Венецуела, Перу, Виетнам и Камбоджа.

mediapool.bg