Кламер БГ - Новини: Сърбия започва ”историческите” преговори за членство в ЕС

Сърбия започва ”историческите” преговори за членство в ЕС

Балкани

|
Вт, 21 Ян 2014г. 08:46ч.
Сърбия започва ”историческите” преговори за членство в ЕС

Сърбия започна официално преговори за присъединяване към ЕС, съобщиха световните информационни агенции във вторник.

Сръбският премиер Ивица Дачич коментира, че ЕС "е не само целта, но още и средство, чрез което ние ще модернизираме нашата държава".

Преговорите ще продължат около шест години, докато Сърбия успее да преведе своите институции и закони в съответствие с европейските изисквания, сочат предварителните прогнози.

Евангелос Венизелос, министър на външните работи на Гърция, която председателства ЕС, връчи на висшите сръбски официални лица ключовите документи на ЕС за преговорите, в които се подчертава, че Сърбия е постигнала нужната степен на съгласуваност с критериите за членство.

Главният водещ фактор за започването на преговорите е Александър Вучич, лидер на най-голямата партия в управляващата коалиция, коментира ББС. Според Вучич присъединяването към ЕС е единственият сигурен начин за трансформиране на страната след почти две десетилетия на конфликти, международно ембарго и икономически проблеми.

"Ако ние не се променим, ако ние не направим нещо, за да установим върховенството на закона, ако ние не направи много други промени в социалните си системи, няма как да имаме успешно бъдеще", коментира Вучич пред ББС.

Посланикът на ЕС в Сърбия Майкъл Дейвънпорт коментира, че Сърбия е направила голям прогрес през последните 3-4 години. Страната е поставила много по-силно ударение върху регионалното сътрудничество и в частност прави опит да реши проблемите си с Косово, смята посланикът.

Оценката за започващите преговори е, че това е "исторически акт", който е от полза на Сърбия, региона и Европа, тъй като разширява демократичния ред и ценностите на ЕС и укрепва стабилността.

В продължение на години балканската държава беше изолирана от международната политическа сцена и сега е нетърпелива да започне историческия процес на преговори за присъединяване към ЕС. Надеждата е, че Сърбия бързо ще се възползва от тази стратегическа ориентация, за да оздрави боледуващата си икономика, отбелязва Франс прес.

"Стигнахме до края на много труден процес. Сърбия иска преговорите за присъединяване да бъдат бързи и качествени", каза по-рано през седмицата премиерът Ивица Дачич, който ръководи сръбската делегация в Брюксел.

Според сръбския главен преговарящ Таня Мишчевич преговорите започват с най-трудната тема, тази за правосъдието. "Имам чувството, че съм на волана на Ферари, чийто двигател е задвижен и сега набира скорост", заяви тя, изразявайки нетърпението си.

Сърбия получи официален статут на кандидат за членство през март 2012 г., но Брюксел обяви отваряне на преговорите над година по-късно. Това стана през април 2013 година, когато Сърбия постигна "историческо споразумение" за нормализиране на отношенията си с Косово.

mediapool.bg