Кламер БГ - Новини: Съкратените корабостроители ще получат обезщетения от максимум 1200 лв.

Съкратените корабостроители ще получат обезщетения от максимум 1200 лв.

България

|
Вт, 21 Ян 2014г. 13:47ч.
Съкратените корабостроители ще получат обезщетения от максимум 1200 лв.

Всеки от съкратените работници от "Бургаски корабостроителници" може да получи максимално обезщетение от 1200 лв., каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който се срещна в Бургас с протестиращите от дружеството, което през последния месец претърпя редица смени на ръководства, искане за фалит и промяна на собствеността и името като "Барабел" .

Очаква се решението на съда по обявяване на процедурата в несъстоятелност на предприятието и след това регионалните структури и мобилните групи към "Социално осигуряване" ще помогнат на работниците да подготвят формулярите си за обезщетенията, каза Адемов.

Съкратените обаче няма да успеят да си получат шестте неплатени от работодателя трудови възнаграждения, а за старите задължения, които са извън определени в закона за гарантираните вземания срок, те вече се търсят по съдебен ред от фирмата.

Министърът добави още, че в корабостроителницата хората не са загубили своите социални права и 118 от тях вече се ползват от тях. Те са се записали в районното поделение за социално осигуряване.

Удовлетворение от срещата заяви и Веселин Кабов, бивш директор "Търговия и маркетинг" в бургаските корабостроителници, който представлява работниците, но протестите ще продължат.

Съкратените служители имат разрешение за протест до края на месеца и ще продължат да се събират пред банката кредитор на фалиралото предприятие.

mediapool.bg