Кламер БГ - Новини: Създатели на ”12 плюс 3” обвиниха Петър Волгин, че срива авторитета на предаването

Създатели на ”12 плюс 3” обвиниха Петър Волгин, че срива авторитета на предаването

Общество

|
Съб, 04 Ян 2014г. 14:05ч.
Създатели на ”12 плюс 3” обвиниха Петър Волгин, че срива авторитета на предаването

Създатели на предаването ”12 плюс 3” по БНР излязоха с позиция, осъждаща изявите на радиоводещия Петър Волгин.

В отворено писмо журналистите Йордан Лозанов и Георги Папакочев заявяват, че се срамуват

от това, че ”напълно основателно повече от половин година протестиращите срещу правителството на антиевропейската, русофилска олигархия освиркват шумно и с нескрито презрение името на шефа и един от водещите на предаването Петър Волгин”.

Според тях изявите на Волгин сриват авторитета на предаването, което на 4 януари навършва четвърт век.

В писмото журналистите посочват, че се срамуват от това, че от студиото на ”12 плюс 3“ в ефира ”все по-често се лее неприкрита и целенасочена политическа пропаганда в полза на силните на деня”, както и от това, че в опит да се манипулира аудиторията се използват ”перфидните агитационни методи на ЦК на БКП и ДС, за да се лансират груби антиевропейски и антизападни нападки за сметка на проруските и евразийски тези – нещо, което е далеч от официалната (засега поне в нейната видима част) политика на България и което е несъвместимо с националните й интереси”.

В позицията се казва, че по този начин авторитетът на ”12 плюс 3“ постепенно се срива - нещо, което други талантливи журналисти, изпълняващи коректно своята работа като водещи и редактори в предаването, не заслужават.

”Наистина е тъжно, че вместо с радост отбелязваме четвъртвековния юбилей на ”12 плюс 3“ с подобни неприятни размисли. Правим го, обаче, с ясното съзнание, че обедното предаване на ”Хоризонт”, което е надживяло и други неспокойни времена, отдавна принадлежи на своите слушатели. Затова заставаме зад аудиторията, която създадохме с труда и професионалните си журналистически усилия и на която благодарим, че остава такава, каквато я виждахме в мечтите си на 4 януари 1989 година – рождената дата на ”12 плюс 3” преди четвърт век”, се посочва в позицията.

Журналистите припомнят, че предаването се е появило в радиоефира на 4 януари 1989 година и от самото начало на демократичните промени екипът му е отстоявал професионалните стандарти на независимата журналистика, плурализма на мненията, политическата безпристрастност.

”На тях учехме и новото поколение радиожурналисти – пред микрофоните на предаването израстнаха много радио и телевизионни звезди, професионално укрепнаха чудесни репортери, а през стажантската школа на ”12 плюс 3“ преминаха журналисти, които доказаха качествата си в ББС, Си Ен Ен и други световни медии”, се казва в отвореното писмо.

mediapool.bg