Кламер БГ - Новини: Съдът отмени решение на ВСС за "опорочен" конкурс

Съдът отмени решение на ВСС за "опорочен" конкурс

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 16:31ч.
Съдът отмени решение на ВСС за "опорочен" конкурс

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Висшия съдебен съвет, с който бяха анулирани изцяло резултатите от конкурс за назначение на четирима висши прокурори.

В края на март миналата година ВСС обяви конкурс за четири свободни щатни бройки във върховната прокуратура. Неуспелият кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева се класира на четвърто място и трябваше да бъде повишена. В края на септември обаче съветът отмени изцяло конкурса с мотив, че той е "опорочен.

ВСС реши, че основно вината за това е на конкурсната комисия, която в двата поредни дни на изпитите е задавала едни и същи въпроси и казуси, а на част от класираните на първите места са били задавани подсказващи въпроси, не са обсъдени с магистратите техни актове и т.н.

Гугушева и класиралата се на трето място прокурор Аксиния Матосян обжалваха. В жалбата си до ВАС Галя Гугушева поиска отмяна на решението на ВСС, защото законът не предвиждал правомощие на съвета да отменя приключен конкурс.

Съдът смята, че ВСС наистина не може да отмени приключен конкурс. Единствените основания за това биха могли да бъдат нарушения по обявяването и оповестяването на конкурса.

Административните съдии смятат, че ВСС е трябвало да върне конкурса във фазата на опороченото действие и да назначи нова конкурсна комисия, която да проведе ново събеседване с допуснатите до участие кандидати при спазване на изискванията на закона.

mediapool.bg