Кламер БГ - Новини: Съдът върна делото за костинбродските бюлетини на прокуратурата

Съдът върна делото за костинбродските бюлетини на прокуратурата

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 19:33ч.
Съдът върна делото за костинбродските бюлетини на прокуратурата

Софийският градски съд е върнал на Софийска градска прокуратура делото за откритите ден преди изборите през месец май 2014 г. бюлетини в печатницата в Костинброд, съобщи "Капитал", позовавайки се на справка в информационната система на съда. Решението е взето заради допуснати процесуални нарушения, но не е посочено какви са те.

Единствен подсъдим по делото е главният секретар на Министерския съвет в служебното правителство Росен Желязков. От информацията не става ясно какви са конкретните мотиви на съда за това решение и къде са пропуските на държавното обвинение.

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба, тъй като по време на подготовката на извънредните парламентарни избори през месец май не е изпълнил служебните си задължения и не е осъществил контрол върху дейността на"Мултипринт" ООД, печатницата, на която бе възложено да отпечата и достави бюлетините за гласуване. Заради това се е стигнало до отпечатването на 351 075 бюлетини, "годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора".

Според прокуратурата, от бездействието на Желязков е произтекло "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес".

Прокуратурата ще съобщи утре дали ще обжалва съдебното разпореждане пред Софийския апелативен съд или ще изпълни указанията на съда.

mediapool.bg