Кламер БГ - Новини: Съдия Веселина Тенева укрила имотни сделки от Сметната палата

Съдия Веселина Тенева укрила имотни сделки от Сметната палата

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 08:54ч.
Съдия Веселина Тенева укрила имотни сделки от Сметната палата

Единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева не е декларирала пред Сметната палата част от покупко-продажбите и даренията на имоти, съобщи във вторник вестник ”Сега”, позовавайки се на справки от Имотния регистър и Сметната палата.

Кандидатурата на Тенева бе издигната от БСП и ДПС в краткия работен отрязък между коледните и новогодишните празници. Веднага се появиха данни, че тя е замесена в странни сделки с покупки и дарения на имоти. Съдия Тенева бе оправдана изключително бързо от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, която не откри данни за нарушения и обяви имотните й сделки за ”строго лична” територия.

Според Имотния регистър през януари 2004 г. съдия Тенева и съпругът й Георги Георгиев продават на майката на Тенева апартамент в столичния кв. "Лозенец" от 75 кв. м за 48 378.80 лв. По-малко от месец след това майка й дарява обратно същия апартамент. През 2005 г. схемата се повтаря с друго жилище в София. То е с площ от 81 кв. м. Съдията и мъжът й го продават на възрастната дама срещу 43 592 лв., а малко след това тя го дарява на дъщеря си.

Тези движения на имоти би трябвало да са декларирани от Тенева. В документа, подаден от нея до Сметната палата през май 2005 г., в който са описани движенията в имуществото й от предходната година, съдията е вписала, че е получила като дарение от майка си 1/2 от апартамента в София, както и 1/3 от апартамент в Бургас от 120 кв. м.

В графата "получени доходи над 500 лв." обаче Тенева не е вписала сумата, за която със съпруга й са продали жилището в "Лозенец". Там фигурират единствено 9152 лв., получени от Георгиев от граждански договори, хонорар и наем. Като "средства над 5000 лв." съдията е декларирала 40 783 лв. от заплати, хонорари от арбитраж и наем.

В декларацията, подадена през май 2006 г., фигурират само получените от съпруга й като замяна със "Заводпроект" ЕООД апартамент от 128 кв. м и гараж в София. Няма ги нито парите, получени от двамата за продажбата на апартамента от 81 кв. м, нито дарението от майка й на същото жилище. Вписани са 25 000 лв. и 400 евро от спестявания от нейни трудови доходи, както и 6600 лв. възнаграждения за арбитър и наем. За мъжа й са декларирани 7000 лв. спестявания, както и 700 лв. от наем.

Липсващите данни от декларациите за 2005 и 2006 г. не се появяват и в следващите документи, пращани от Тенева до Сметната палата.

От Сметната палата не са предоставили декларации на съдия Тенева за периода преди 2003 година, защото съдиите са задължени да декларират имущество от тогава. Така първоначалният произход на имотите и средствата за тях остава неразкрит и от декларациите пред Сметната палата.

Схемата продажба-дарение се използва и от други членове на семейството на Тенева, сочат регистрите. През октомври 2011 г. двете племенници на Тенева - деца на сестра й Фани Тенева-Найденова, която също е съдия във ВАС, продават на баба си апартамент и гараж в Бургас. След няколко месеца баба им и дядо им даряват на двете момичета, които по това време са на 16 и 18 години, същия имот.

mediapool.bg