Кламер БГ - Новини: Съветът на президентите призова към работа за връщане на доверието в институциите

Съветът на президентите призова към работа за връщане на доверието в институциите

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 16:06ч.
Съветът на президентите призова към работа за връщане на доверието в институциите

Съветът на президентите се събра за втора поредна година на „Дондуков“ 2. Инициативата на държавния глава Росен Плевнелиев започна миналата година.

Тази година се събраха всички демократично избрани президенти от началото на прехода - Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Миналата година на срещата на президентите не дойде Георги Първанов, но тази година с политическото му активизиране и възраждането на проекта му АБВ, той се включи и в тази инициатива.

Президентите се обединиха около тезата, че днес е изключително важно да не се отклоним от националния идеал и посоката, зададена от българските възрожденци, будители и революционери, се казва в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

Годината на европейските избори дава отлична възможност за това, защото българският патриотизъм е бил винаги с европейска насоченост. Поколения българи са работили и мечтали за достойно място на страната ни в Европа.

Президентите призоваха да се продължи в тази посока, а не да се отклоняваме от нея. Държавните глави считат, че в трудната ситуация, в която се намира страната, е особено важно политическите лидери да покажат отговорност и да намерят темите, по които да се обединят.

През изминалата година бяха дадени много поводи да се запитаме къде е границата на нормалното политическо противопоставяне и от кой момент нататък то става деструктивно. Днес доверието към институциите е изключително ниско. За да се преодолее това, е важно да се търси конструктивният подход и диалог. Самоцелното и безсмислено политическо противопоставяне, реваншизмът и безпочвените обвинения водят до дистанциране на хората от политическия елит. Този подход поражда недоверие към политическата система и към нейните институции, а те са гръбнакът на държавата, се казва още в съобщението след срещата.

Президентите Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев се обединиха и около становището, че всички трябва да работят усилено, за да се възвърне доверието на гражданите в институциите. Според тях е важно гражданите да усетят, че са част от процеса на вземане на решения, включително чрез използване на инструментите на пряката демокрация.

Конституцията е фундаментът на държавността. Промени в нея са възможни, но към тях трябва да се пристъпва внимателно и с респект. Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев вярват, че основният закон може да бъде изменян само след постигането на широко обществено съгласие по необходимите промени. Това може да се постигне не чрез популистки обещания, а чрез диалог с всички. Едва след това може да се пристъпи към подготовката на конкретните текстове, по които също е необходимо политическо и обществено съгласие, са се разбрали държавниците.

mediapool.bg