Кламер БГ - Новини: Студовете в САЩ отнеха живота на 16 души

Студовете в САЩ отнеха живота на 16 души

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 09:46ч.
Студовете в САЩ отнеха живота на 16 души

Жертвите на тежките студове и снеговалежи в САЩ вече са 16 души. Загинали има в щатите Мичиган, Индиана, Уисконсин, Илинойс и Мисури. Повечето жертви са замръзнали от студ, а някои са загинали в пътни катастрофи. На места температурите се усещат като 50 градуса под нулата.

Студовете нарушиха и самолетния транспорт. Най-много са пострадали североизточните щати и щати от Средния Запад. От понеделник в местните летища са отменени вече 6000 полета, а почти 20 000 са отложени. Най-напрегнато е положението на летищата в Чикаго, Сейнт Луис, Бостън, Индианаполис, Нашвил и Ню Йорк.

Без електроснабдяване остават над 30 000 потребители. Повечето аварии са в щатите Индиана, Илинойс и Мисури.

Властите на засегнатите от арктическия циклон щати наредиха да се затворят всички училища и част от държавните учреждения. В Индианаполис поради снеговалежа е наложена пълна забрана за автомобилно движение. Нарушителите ще се наказват с арест.

Метеорологичните служби очакват студът да продължи. По техни данни в сряда в половината американски щати температурите ще са под нулата. Това означава, че в зоната на действие на циклона ще се окажат 187 милиона души, което е почти две трети от населението на САЩ.

В Сентрал парк в Ню Йорк бе подобрен вековен рекорд по ниска температура за 7 януари, предаде Франс прес. Във вторник сутринта в 07.58 ч. местно време в парка е регистрирана температура от 15.5 градуса под нулата. Предишният рекорд бе температура от минус 14.4 градуса, регистрирана преди 118 години на 7 януари 1896 г.

mediapool.bg