Кламер БГ - Новини: Страхове от дефлация в Еврозоната

Страхове от дефлация в Еврозоната

Европа

|
Вт, 07 Ян 2014г. 15:51ч.
Страхове от дефлация в Еврозоната

Годишната инфлация в Еврозоната се е забавила до 0.8% през декември, след като през ноември достигна 0.9% Това сочат предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат, обявени във вторник.

Понижението съживи опасенията за дефлация във валутния съюз и увеличи натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме мерки за възстановяване на икономиката, отбелязва Франс прес.

През октомври инфлацията достигна най-ниското си ниво за последните 4 години в Еврозоната след като стигна 0.7%, докато препоръчителният размер е малко под 2%.

Най-силен годишен ръст през декември записват цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия (1.8% в сравнение с 1,6% през ноември), следвани от цените на услугите (1% при 1.4% през ноември) и индустриалните стоки (0.2%, без промяна спрямо ноември).

Цените на енергията през декември не са се променили спрямо нивата, отчетени година по-рано. За сравнение през ноември беше записан годишен спад от 1.1%.

Евростат ще публикува окончателните данни за инфлацията в Еврозоната на 16 януари.

В отделен доклад европейската статистическа служба съобщава, че през ноември спрямо октомври цените на производител са се понижили с 0.1% в Еврозоната и в целия Европейски съюз (ЕС), след като през октомври беше отчетен месечен спад от по 0.5%.

На годишна база през ноември цените на производител са се понижили с 1.2% в Еврозоната и с 1% в 28-те държави-членки на ЕС.

България е страната с най-силен годишен спад на цените на производител през ноември (-4%), следвана от Холандия (-3.4%) и Белгия (-2.7%).

Най-голям годишен ръст е отчетен в Естония (8.7%), Румъния (0.9%), Ирландия (0.8%) и Чехия (0.6%).

mediapool.bg