Кламер БГ - Новини: Страхил Ангелов отишъл в Дамаск, за да помогне на българския бизнес да влезе в Сирия

Страхил Ангелов отишъл в Дамаск, за да помогне на българския бизнес да влезе в Сирия

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 09:21ч.
Страхил Ангелов отишъл в Дамаск, за да помогне на българския бизнес да влезе в Сирия

Депутатът от БСП Страхил Ангелов, който вся смут в редиците на БСП с уж "изненадващото“ за партията посещение в Дамаск, заяви в сряда пред бТВ, че визитата му хем е била в качеството му на гражданин, хем в качеството му на депутат, за да се срещне със сирийските власти. Целта на посещението по думите на Ангелов била като председател на групата за приятелство със Сирия в парламента, да внесе „истинския смисъл на думата приятелство“. От думите на депутата се оказа също, че в основата на визитата му залегнали националният интерес и този на българския бизнес, макар и на неофициално ниво. Народният представител искал българският бизнес да участва в следвоенното възстановяване на страната.

„В контекста на българския национален интерес в един момент ще трябва да се опиваме да възстановим това, което Николай Младенов разруши като външен министър. България загуби много позиции в Близкия Изток. Не намирам за вредно някой да осъществи някакъв контакт, било и на неофициално ниво. Когато утре ситуацията се промени там... Там могат да бъдат доставени много стоки, които не са обект на санкции. Защо българският бизнес да не участва във възстановяването на Сирия. Защо аз да не направя тази стъпка?”, попита Ангелов, без да показва видимо притеснение от скандала.

Той обясни, че е бил поканен от фондация "Славяни” – „професори, общественици, хора, които се интересуват от нашите взаимоотношения с тази страна”. Заминал обаче без знанието на лидера на БСП Сергей Станишев, който „винаги” му е казвал да не ходи. Платил сам посещението си: „Аз платих визитата, то не е скъпо там, бе хора. Това е държава, в която се води война, има леко обезценяване на парите. Аз като народен представител мога да си позволя да дам 300 евро за билет, пазя си фактурите, мога да дам и 300 евро за хотел”.

Там Ангелов се срещнал със „страшно много хора, като почнем от студенти в университета в Дамаск, които между другото не подкрепят Башар Асад. Срещах се с духовни лица, включително с патриарха – 1,5 млн. православни християни живеят в Сирия. Тяхното положение е меко казано недобро. Срещнах се с представители на правителството, няма начин, тъй като всеки един конфликт има две страни. В Сирия страните са дори три в момента. С третата не можах да се срещна и нямам намерение. Не съм разговарял с тях на политически теми”, разказа депутатът.

На въпрос защо се е появил по сирийската държавна телевизия, той отговори: „Очевидно домакините са си търсили начин да си направят пропаганда. Дори на снимката съм без вратовръзка. Нито съм носил подаръци”.

Макар че външният министър Кристиан Вигенин определи посещението на Ангелов като "безотговорен факт”, народният представител не се съгласи с него. „Безотговорен акт в никакъв случай не е, особено на фона на това, че първо, тук живеят над 15 000 бежанци. Аз лично съм на мнение, че без участието на страната, от която идват, трудно можем да го решим този проблем. Не съм убеден, че всички сирийци, които пребивават тук като бежанци, са хора, на които може да имаме доверие. Не може да отида там и да не чуя всичките гледни точки. Аз страна не взимам и не подкрепям Башар Асад – напротив. Ако той сега не съобрази с това, което е начертано като пътна карта – женевското комюнике, и не се оттегли, много трудно би могло да има мир в Сирия. Няма лошо да изразиш съпричастност с народа”, продължи с обясненията Страхил Ангелов.

По думите му той няма да подаде оставка от ръководството на парламентарната група за приятелство със Сирия, защото смята, че „точно такъв трябва да бъде един председател на група за приятелство“.

mediapool.bg