Кламер БГ - Новини: Страхил Ангелов за сирийския воаяж: Не съм лешояд... новатор съм

Страхил Ангелов за сирийския воаяж: Не съм лешояд... новатор съм

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 15:02ч.
Страхил Ангелов за сирийския воаяж: Не съм лешояд... новатор съм

След като визитата на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия, за която стана ясно от репортаж на местна телевизия, съобщил за дадената от парламентариста подкрепа за режима на Башар Асад, в петък народният представител отговори на въпроси на журналисти, зададени му в парламента. Публикуваме разговора едно към едно.

Съжалявате ли, че ходихте в Сирия?

Не, защо да съжалявам?

Защото стана такъв скандал.

Според мен само в България, никъде другаде не съм видял нищо по този въпрос.

Смятате, че е нормално това, което направихте?

Според мен няма нищо лошо при ситуацията, която е там, да се посети тази държава. Как да формираме позиция за тази държава и за случващото се там, което в дългосрочен план ще има огромно влияние и върху България също така. Защото екстремизмът и подкрепата за ислямизма спадат вече в цяла Европа и цял свят и всеки заклеймява това явление. Ние сме винаги на опашката, но това е друга тема. В политиката не се горят всички мостове, винаги трябва някъде да остане някакъв вариант.

Как заклеймявате явлението при положение, че се срещате с председателя на парламента на Сирия. Това не е ли подкрепа за властта в Сирия?

Политически теми аз не съм обсъждал, защото това не е моя работа.

Самата среща легитимира властта в Сирия, вие сте там, снимат ви...

В Сирия си има правителство. Аз не гласувам в Сирия, както и вие. Така че не ни отива като държава... Трябва наистина да спрем с тази практика да се изказваме толкова тенденциозно. По отношение на това кой ще легитимира този режим, в момента тече конференция и ООН е органът, който има тази амбиция да се приключи с войната, която се води там. В момента в Женева тече конференция за Сирия, тези неща ще се обсъждат там.

Колко ви излезе пътуването?

Трябва да видя фактурите.

Приблизително?

Сигурно към 1000 евро.

Не помислихте ли, че вашата визита в Сирия може да създаде проблеми на Коалиция за България и на Сергей Станишев като лидер на БСП и президент на ПЕС?

Не, на Сергей Станишев по никакъв начин. Много пъти вече го казах това. Той не е бил информиран, не го и питайте, няма нужда, той не знае.

Но в Европа може би ще го питат.

Не съм видял някой да го е питал все още.

А разговаряхте ли вече със Станишев след връщането ви?

Не, не съм, затова и се въздържам от коментари, ще говоря с него.

Как ви хрумна да отидете в Сирия?

Аз съм председател на групата за приятелство със Сирия. Нормално е да отида в Сирия. Ако бях на група за приятелство с друга държава, може би щях да отида там.

Готвите ли се за "другарски съд"?

Нашият устав не предвижда точно такъв тип.

Вашите колеги искат да ви изслушат в парламентарната група, да им обясните така, както на медиите и пред тях да разкажете.

Ще стане във вторник, защото в момента и председателят на партията не е тук. Ще има такова изслушване, аз имам готовност, няма проблем.

Как си обяснявате тази вътрешна атака от колегите? Никой не ви защити.

Според мен по отношение на Сирия и региона като цяло може би не сме точно в крак с времето и тенденциите. Четете и вие повече европейския печат какво започва там да се пише за ситуацията в Сирия, защото тя наистина е тревожна. Срещу екстремизма и ислямизма ние трябва енергично да се противопоставим.

А защо се срещам с официалната власт? Аз се срещнах междудругото и с патриарха, знаете ли, че в Сирия живеят милион и половина православни християни? Тук искам да попитам Българската православна църква - единствената, която не е изпратила и един портокал по хуманитарна помощ, нещо, което няма нищо общо с никакъв режим.

Силите на Асад бомбардираха християните...

Между другото християните воюват на страната на Асад. Християните имаха готовност да бъдат опозиция на страната на Асад, включително и политическа и излизаха да протестират в Дамаск, така беше, прав сте. Само, че сега вече, когато видяха срещу какво са се изправили, те преминаха на страната на Асад. Тоест, който вкара тези екстремисти там, според мен, направи грешка и бетонира до голяма степен Асад.

Вие съвсем официално защитавате режима на Асад. Това поне личи зад думите ви.

Нямам такова усещане. Това си е проблем на сирийския народ, изморих се да го повтарям, не гласувам там. Тук подкрепих Орешарски, Асад не ми е в правомощията.

А вие гледате ли на себе си като на новатор в политиката?

По отношение на тази държава да, защото така или иначе ще се стигне до нормализиране на отношенията, аз лично подкрепям комуникето от Женева. Считам, че Асад трябва да се оттегли на този етап и да се възстанови сигурността в региона, да се проведат избори. Това трябва да стане в Сирия и това не е само мое мнение, разбира се то се споделя от по-широк спектър държави.

Защо не поканихте и други депутати от групата за приятелство?

Исках да отида без да ангажирам парламента и българските институции, такъв е моментът,. Предполагам, че ще дойде и това време да се отиде официално.

Преди време искахте оставката на лидер Сергей Станишев, сега какво мислите по въпроса, както и за проекта АБВ?

Вижте, за моята партийна организация, която ме е излъчила, защото аз съм избран, не съм спуснат, мен са ме избрали структурите на нашата партия. По тази причина съм станал народен представител, никой не ме е сложил тук и в този ред на мисли аз съм длъжен да се съобразявам с тях, а тяхното мнение е, че сега трябва да направим всичко възможно нашата партия да се представи на предстоящите избори достойно, а пък от там насетне ще водим този диалог вътре в партията.

АБВ е проект на господин Първанов. Господин Първанов е мой приятел, чисто в личностен план нямам никакво намерение да си развалям отношенията, както и с много други хора. Така не се прави, но оставам в БСП. Аз съм член на БСП и в една такава ситуация, винаги ще застана зад партията, аз съм четвърто поколение член на БСП.

Ще гласувате ли за изключването на Първанов от БСП?

И тук мисля, че някой е прибързал. Нашият устав предвижда да бъдеш изключен от партията, но трябва организацията, която те е приела, в която членуваш. В неговия случай става въпрос за Ковачевци, така че там трябва да го вземат това решение. Но аз съм скептичен, че ковачевската организация ще вземе такова решение.

Според вас трябва ли български депутати да отидат в Украйна, за да се запознаят на място със ситуацията?

Ако наистина председателят на групата поеме такава инициатива, имам готовност да участвам, разбира се. За да имаш информирана позиция и въобще някаква позиция, защото един политик не може да формира позиция от това, което е прочел тук или там или са му казали... и тук трета година слушаме една сирийска общност, която е опозиция на Башар Асад, но слушаме само тях. Трябва да видим и другата гледна точка, да седнем и да решим. Така, че с подкрепа на режима не бива да се спекулира.

Ето, казах ви моето мнение - ще му се наложи да се оттегли, ако иска да има мир. Това трябва да се случи при едни много добре регулирани условия, защото субектът, който може да възстанови сигурността в страната, за да се проведат избори, нали всички искаме това, ние нямаме традиция нито в партията, нито в семейството ми да подкрепяме да се убиват хора за петрол и за пари...

За Украйна ви попитах.

За Украйна имам готовност да отида, ако го инициира председателят на групата за приятелство. Трябва да отидат.

Пак на лични разходи ли?

Да си преценят за Украйна. Не мисля, че има в момента проблем от външнополитическа гледна точка да си отидат и на разходи на парламента. Какъв е проблемът да бъдат командировани за Украйна? Що? Нека да отидат.

Предвид на това, че стоите до Асад, няма ли това да се отрази на имиджа ви като депутат?

Че стоя до Асад? Ти познаваш ли ги, не е Асад този (на кадрите от репортажа на сирийската телевизия, от който се разбра за посещението на Ангелов в Дамаск - бел.ред.), този е друг човек.

Депозирал сте в деловодството предложение за задължително гласуване. Това е нещо, което се иска и от групата на ГЕРБ. Ще оформите ли общ фронт с тях?

Искат ли и те? Подкрепят? Това е добре. Трогнат съм.

Ще осъществите ли контакт с ГЕРБ, за да го наложите?

Какво значи да осъществя контакт. Те са колеги, аз ги виждам всеки ден - ей ги е там седят в залата и ей сега нахлувам в залата и осъществявам контакт.

Ще говорите ли, за да мине на второ четене в Изборния кодекс?

Да, аз ще си го вкарам, те да подкрепят каквото си преценят. Имат си председател, да си решават какво подкрепят.

В Сирия обсъждахте ли някакви сделки?

Сделки не мога да обсъждам в този момент. Ситуацията в тази страна не е добро, аз не съм лешояд, не ми отива да ходя в такъв момент да говоря с тези хора по тези въпроси.

В делегацията имаше държавен служител, референт за Близкия Изток...

Той е бил отпуска. Митко Угринов е опитен външнотърговски работник.

Въпроса за бежанците обсъдихте ли?

Повдигнах го абсолютно навсякъде. В понеделник сутринта ще се срещна с председателя на Агенцията за бежанците, както и с тях и може да има резултат от това, че съм ходил. Някои от тях искат да се върнат.

Сега в този момент?

Вие говорите ли си с тях? Има една немалка част от тях, които бягат от местата, където ислямистите превземат съответното населено място. В Сирия вече откровено воюват три страни - имаш опозицията, която воюва срещу правителството, но от един месец опозицията воюва и срещу "Ал Кайда". Там става много сложно

Вас не ви ли беше страх? Там се стреля постоянно.

Стреля се, да.

Не ви ли беше страх?

Не.

Разходихте ли се?

Да

Нещо купихте ли си?

Да, сладкиш. Бронежилетка не, няма необходимост, но те продават.

Готов ли сте в Тайпе да отидете?

Тайпе е по-сложен въпрос, не съм готов да отида. България не признава това образувание.

Стенограмата е на dnevnik.bg

mediapool.bg