Кламер БГ - Новини: Стоянович продължава да игнорира проблемите в Класическата гимназия

Стоянович продължава да игнорира проблемите в Класическата гимназия

Общество

|
Четв, 16 Ян 2014г. 19:37ч.
Стоянович продължава да игнорира проблемите в Класическата гимназия

Министърът на културата Петър Стоянович трети месец продължава да игнорира проблемите в подопечната му Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), породени от това, че заради забавен ремонт на сградата на училището в столичния квартал "Модерно предградие" учениците бяха настанени в началото на учебната година уж временно в сградата на закритото преди две години общинско 13-о училище до Женския пазар. Само седмица по-късно обаче то е оценено от общинската комисия за строителен контрол като опасно за обитаващите го и дори за преминаващите покрай него.

Ползването на сграда, която очевидно и документално не отговаря на условията за провеждане на учебен процес, трябваше да продължи до приключването на финансирания с над 2 млн. лв. от еврофондовете ремонт на сградата в Модерно предградие. След дълго отлагане на приемането на приключилия в края на октомври ремонт, сградата в Модерно предградие получава разрешение за ползване в началото на декември, но си стои празна. От Министерството на културата (МК) заявяват, че това ще продължи да е така до намирането на оптимално решение на проблема с двете сгради.

Търсенето на оптимално решение обаче продължава, а ведомството не се ангажира с отговор на въпроса колко време трябва на министър Стоянович. за да изпълни законовото задължение да върне НГДЕК в ремонтираната сграда, тъй като финансирането от ЕС е отпуснато с условие, че пет години тя ще се ползва именно от Класическата гимназия. Стоянович дори обясняваше как смятал да търси решение на проблема като проведе до края на 2013 г. референдум сред учениците, тъй като част от тях искат да останат на Женския пазар, но очевидно е разбрал несъстоятелността на тази идея.

Министърът на културата вече предпочита да се прави, че няма подобна тема, и постоянно обещава срещи с недоволни от условията в сега обитаваната сграда родители, които още в началото на ноември внесоха подписано от над 160 души искане за връщане на НГДЕК в ремонтираната сграда и отговор на редица въпроси, свързани с бъдещето на училището. И докато предишни пъти Стоянович пращаше заместника си Васил Василев, в четвъртък въпреки обещана среща с министъра, и той, и Василев се оказаха неочаквано заети с други дела. От пресцентъра, който е приел искането за тази среща миналата седмица, обаче обявиха, че било станало недоразумение и всъщност не били обещавали или насрочвали такъв разговор, а само, че ако отидат родителите в четвъртък, може да опитат да ги срещнат със Стоянович.

От ведомството не дават и изисканите им от същите тези родители документи за временното настаняване на НГДЕК в сградата на Женския пазар, за извършената по думите им нова проверка на общинската комисия за строителен надзор, която сочела, че сградата вече не е опасна. Вместо това представителят на пресцентъра Владимир Мънзелов, който бе изпратен да поема гнева на размотаваните за пореден път в работно време родители, постоянно обясняваше пред тях и присъстващите няколко журналисти, че имало и подписка от 1000 ученици, родители и учители в НГДЕК с искане да не ги връщат в Модерно предградие, защото мястото на елитна гимназия като Класическата било в центъра на София.

Мънзелов обаче не показа тази подписка въпреки многократните настоявания на родителите, някои от които пресметнаха, че при 500 ученика в училището, на над 160 от които родителите са в контраподписката за връщане в ремонтираната сграда, и 70 души училищен персонал математически няма как да се получи цитираната от представителя на Министерството на културата бройка. Той също така не спираше да повтаря, че бившият директор и основател на Класическата гимназия Гергина Тончева, участвала в писмото с исканията за оставане до Женския пазар, а тя била "мъдър човек и авторитет". Мънзелов за пореден път обеща на гневните родители да съдейства за среща със Стоянович идната седмица.

Парадоксите с Класическата гимназия съвсем не се изчерпват с това, че въпреки обещанието на изпълняващия длъжността директор Мариела Папазова още през ноември да осигури нормален учебен процес, в сегашната сграда такъв няма. Продължават проблемите с електрозахранването, липсата на компютърни кабинети и ученето на информационни технологии на дъска. Физкултурният салон все още не се използва и вместо да се отстранят констатираните в него още в края на септември проблеми в момента в него козметично се полага латекс, разказа в четвъртък учителят по философия и родител на ученик в гимназията Орлин Йорданов, който е и гимназиалният лидер на Синдиката на учителите към КНСБ.

Абсурдите продължават с това, че в трета глуха остават подадените от родители 22 сигнала до различни институции – Столичната община като собственик на сградата, Дирекцията за национален строителен контрол, пожарната, Инспектората по образованието, който следи за състоянието на учебния процес, Министерския съвет, парламентарните комисии по образование и по култура, както и Държавната агенция за защита на детето с искане за проверка на случая с Класическата гимназия. Всички отговори до родителите, потърсили съдействието на тези институции, завършват с прехвърляне на горещия картоф НГДЕК в министерството на културата, където той потъва като в Бермудски триъгълник.

Столичната община също смята, че няма отношение към проблема, след като е предоставила на ведомството собствеността на сградата на 13-о училище за десет години. Мълчи се и по въпроса дали в тази сграда ще има истински ремонт, който да отстрани обрушаванията на покрив, комини и стени, проблемите с електрическата инсталация и орешетените прозорци, както препоръчва общинската комисия за строителен контрол.

Само от Европейската комисия в отговор на сигнал на родителите, че ремонтираната сграда не се ползва от НГДЕК, припомнят, че ако се нарушат условията на еврофинансирането, държавата ще трябва да върне изразходваните над 2 млн. лв.

От Министерството на културата не казват и докога смятат да държат празна ремонтираната сграда в Модерно предградие, което буди сред родители съмненията, че се подготвя далавера с нея.

mediapool.bg