Кламер БГ - Новини: Стотици се сбогуваха в Бургас с Георги Найденов-Гого

Стотици се сбогуваха в Бургас с Георги Найденов-Гого

България

|
Нед, 12 Ян 2014г. 14:17ч.
Стотици се сбогуваха в Бургас с Георги Найденов-Гого

Стотици в Бургас изпратиха тази сутрин Гого от "Фамилия Тоника" в последния му път. Повече от час и половина продължи поклонението. Близки, приятели, колеги и бургазлии си взеха последно сбогом с гласа от "Бургаски вечери". В шествието до ковчега кръста на Гого понесе кметът Димитър Николов, съобщава БТА.

Емблематичната песен "Бургаски вечери" звуча в траурната зала по време на поклонението. Така пожелаха близките на Гого. Песента от шест години е официален химн на морския град.

Георги Найденов е почетен гражданин на Бургас. Затова в Гробищния парк му е отредено място на централно място.

Милица, Ралица и Драго от "Фамилия Тоника" пък изпратиха отворено писмо до медиите, с което си взеха довиждане с Гого. Ето и част от текста му: "Сбогом, приятелю! Ний пак ще пеем, но песента ни ще плаче с нас... Гогич, приятелю!... Ти си си тук - сред нас! И винаги ще бъдеш с нас! Микрофонът ти е включен! Сцената, прожекторите, публиката - чакат те! И ние чакаме усмивката ти и гласът ти да прозвучи! Гога!... Утре в 10... репетиция, приятелю!..."

Георги Найденов разбира за болестта си през 2010 година. Стартирана е кампания за лечението на певеца. След акцията остават средства и Гого ги предоставя на Пеци Гюзелев от "Щурците" и Миро от "Мори бойс бенд". Гого води битка със заболяването и няколко пъти пътува в чужбина, за медицински процедури и изследвания.

Певецът почина на 64-годишна възраст след тежко заболяване, като състоянието му се влоши преди година и половина заради погрешно поставена диагноза „латерална миотрофична склероза”. Впоследствие се оказа, че страда от лаймска болест.

Георги Найденов - Гого е роден на 6 август 1949 г. в гр. Бургас. Завършва Висшия химикотехнологичен институт в гр. Бургас. Един от основателите на формациите „Тоника” (1971), „Домино” (1981) и „Фамилия Тоника” (1994). През декември 2011 г. е обявен за почетен гражданин на гр. Бургас. Женен за Ева Найденова, също част от музикалните групи.

mediapool.bg