Кламер БГ - Новини: Столичната община събира идеи за строеж на екоселище

Столичната община събира идеи за строеж на екоселище

България

|
Пон, 30 Дек 2013г. 15:28ч.
Столичната община събира идеи за строеж на екоселище

В първите дни на новата година Столична община ще обяви началото на конкурс за най-добър модел за "зелено” селище, състоящо се от сгради с почти нулева консумация на енергия и с възможност за изграждане от типа "Направи си сам”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Участниците, които решат да премерят сили и умения в надпреварата, ще трябва да заложат в предложенията си още използването на екологични строителни материали и внедряването на възобновяеми източници на енергия за нуждите на селището. За разработването на модела е избран терен на територията на село Мрамор в район "Връбница”. Той е предпочетен измежду четири общински терена и притежава всички необходими характеристики за проектиране на модел за екоселището.

Конкурсът е част от двугодишния проект MILD HOME, който Столична община изпълнява с финансиране по Програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007-2013” и в сътрудничество с още двама български партньори - Българска търговско-промишлена палата и Европейски институт по труда. Водещ партньор по проекта е Съюзът на търговските камари на регион Венето, Италия, а освен България и Италия, в него участват още партньори от Румъния, Австрия, Унгария, Гърция и Сърбия.

Конкурсът ще бъде официално отворен в началото на януари 2014 г., а предложения ще се приемат до 21 февруари. Всички подадени идеи ще бъдат разгледани от техническа комисия, след което жури от доказани специалисти в областта на архитектурата, градоустройството, екологичното строителство и възобновяемите енергийни източници ще избере най-добрата от тях. Победителят в конкурса ще получи възможността да доразработи идеята си в сътрудничество с екип от експерти на българските партньори. Финалният вариант на модела за еко селище ще бъде представен пред останалите страни партньори по проект MILD HOME през март.