Кламер БГ - Новини: Столичани се возят на нови полски трамваи по линия 1

Столичани се возят на нови полски трамваи по линия 1

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 13:59ч.
Столичани се возят на нови полски трамваи по линия 1

В нови полски трамваи се возят вече столичани по линия номер 1 от жк."Надежда" до жк."Иван Вазов". Екстрите на модерните возила първи изпробваха министърът на екологията Искра Михайлова, столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на общинския съвет Елен Герджиков, които си дупчиха билети, за да дадат пример на столичани.

Малко след потеглянето от площад "Възраждане" ватманът наби "аварийно" спирачки, за да се изпробва возилото в "екстремна ситуация". Официалните лица успяха да запазят равновесие и не паднаха на пода, а представителят на полската фирма "Песа" (Pesa) прояви чувство за хумор, отбелязвайки, че тестът е преминал успешно.

Първите два нови трамвая са част от доставката на двайсетте аа обща стойност 33.7 млн. евро без ДДС. Финансирането е по оперативна програма "Околна среда". Закупуването на екологичен транспорт беше една от мерките, с които бяха спасени от загуба европейски средства в края на 2012 г.

"Това е една от спешните мерки, което дадоха добър резултат", отбеляза министър Михайлова. Затова неслучайно на събитието беше и предшественикът й Нона Караджова, по чието време беше взето това решение.

Освен удобството и комфортът другият ефект за столичани от пускането на 20-те нови трамвая е над 5000 тона вредни емисии от въглероден двуокис годишно по-малко в атмосферата, отбеляза министър Михайлова.

Пускането на новите трамваи беше посветено на тръгването на първия трамвай в София. Това се случва в навечерието на 1 януари 1901 година, когато кмет е Христо Попов. Затова зад новия лъскав трамвай вървеше и ретро трамваят, пътувал от Централната гара до площад "Славейков" преди 113 години.

Новите трамваи с всички екстри

Новите полски трамваи са с всички модерни системи, които могат да съществуват за такъв транспорт, отбеляза Фандъкова.

Зимата в студа ще има парно, а лятото в горещините ще се включва климатик. Трамваите са нископодови, за да са удобни за възрастните, хората с увреждания и майките с колички. Освен че има система за съобщаване на спирките, електронно се отбелязва и до коя спирка е стигнал. Чрез видеонаблюдение ватманът има контрол за случващото се в трамвая.

От Полша към момента са пристигнали 6 трамвая. В момента тече обучението на ватманите, защото системите са нови. Поетапно до края на годината ще пристанат и останалите, които ще се включват в движението.

Освен по маршрута на линия 1, новите трамваи ще се движат и по линия 7, когато приключи ремонтът на трасето по бул."България", каза Фандъкова. По думите й строителството се очаква да започне до края на месеца. Освен трамвайната линия, ще бъдат оправени още подлезите и пространството около тях по бул. "България".

От март и нови тролеи

През март ще тръгнат и първите нови тролеи на чешката фирма "Шкода", като до есента трябва да пристигнат всичките 50, съобщи още Фандъкова.

Покупката на новите тролейбуси е по проекта за интегриран градски транспорт на София за 100 млн. лв., който се финансира със средства от оперативна програма "Регионално развитие".

По него е още ремонтът на трамвайното трасе по бул."България", както и изграждането на новия релсов път от Семинарията до Студентски град.

Внедрява се и "интелигентната" система за управление на трафика на 20 кръстовища. Ще бъдат монтирани и 600 електронни информационни табла на спирките на градския транспорт, които показват времето за пристигане на следващия автобус.

До дни подписват договора за доставката на 126 екоавтобуса

В следващите дни очаквам да бъде подписан и договорът за доставка на нови 126 екологични автобуса, които се финансират по оперативна програма "Околна среда", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Преди Нова година пристигнаха и 10 нови влакове за метрото, отчете Фандъкова.

Целта ни е градският транспорт да стане предпочитаното средство за предвижване в града, каза Елен Герджиков, председател на СОС.

mediapool.bg