Кламер БГ - Новини: Станишев разочарован от Калфин, Първанов обслужвал ГЕРБ

Станишев разочарован от Калфин, Първанов обслужвал ГЕРБ

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 17:33ч.
Станишев разочарован от Калфин, Първанов обслужвал ГЕРБ

Часове след като бившият президент Георги Първанов обяви, че замразеното му доскоро движение АБВ ще издигне алтернативна лява листа за Европейския парламент, лидерът на БСП коментира, че подобен акт ще отнеме от гласовете на социалистите на изборите през май. Въпреки това, обаче Станишев не очаквал разделение на парламентарната група на Коалиция на България. Без да назовава Първанов поименно, председателят на БСП даде да се разбере, че Георги Първанов е част от задкулисието, а втора листа вляво обслужва само ГЕРБ. Наред с това Станишев изрази разочарованието си от Ивайло Калфин и заговори за морала в политиката.

Същевременно обаче Станишев направи обран и формален коментар за събитията около лидера на "Атака" Волен Сидеров и поредните му изстъпления миналата седмица, при които националистът нападна български полицай и френски дипломат. В случая председателят на БСП не спомена и дума за морал, а се придържаше само към правните тълкувания и процедурни срокове.

Решението на Ивайло Калфин да оглави алтернативна лява листа разочаровало Сергей Станишев и като "лидер на партията, и като неин редови член", оплака се на пресконференция във вторник председателят на левицата след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Той обаче смята, че "размразяването" на проекта на Георги Първанов АБВ няма да доведе до сътресения в парламентарната група на Коалиция за България.

"Хубавите думи не са убедителни. Това е смяна на отбора в 90-та минута от мача", каза още Станишев по повод решението на Калфин.

Той добави, че решението за втора лява листа обслужва интересите на Бойко Борисов и ГЕРБ. По думите му първият, който е огласил новия проект на АБВ, е Борисов със статус в социалната мрежа "Фейсбук" от петък. Именно подобно нещо било свидетелство за колаборации между бившите премиер и президент.

Станишев се обърна към "сценаристите и аниматорите" на проекта АБВ, чиято цел била да отнемат първото място на БСП на изборите и каза, че "тази няма да я бъде".

"Аз познавам добре моята партия. Убеден съм, че в такива моменти БСП се мобилизира и нахъсва за по-добър резултат. Няма да разреша да се разруши къща, за да се построи нечия колиба", заяви той.

Според Станишев уставът на БСП предвижда тези, които работят за друга листа за избори, автоматично да отпадат от партията. Той даде да се разбере, че БСП на този етап не смята да изключва предишния президент Георги Първанов и поддръжниците на АБВ. Мотивът на председателя на БСП е, че по този начин "някой очаква да бъде героизиран".

В същото време обаче от думите му се разбра, че за социалистите Първанов е приключил с БСП.

Станишев каза, че последният му разговор с Калфин е бил в неделя - 20 януари. Дълбоко съм разочарован, защото съм го защитавал от съмнения и съм бил своеобразен гарант за лоялността му към БСП, каза Станишев. Според него това отношение не е коректно и морално.

За задкулисието и свободата на медиите

На въпрос дали ръководството на социалистическата партия е изпълнител на решения, които се вземат другаде, а не в легитимните органи на държавата, както заяви днес Първанов, Станишев отговори, че това изобщо не е така. Той допълни, че е странно "за задкулисие да говорят хора, които са символ на задкулисието".

В началото лидерът на левицата отказа да коментира другото твърдението на Първанов, че ако обществото си отговори на въпроса кой разпъва медиен чадър над него, ще се стигне и до отговора на въпроса кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС. На повторен въпрос защо, откакто е сформиран кабинетът "Орешарски", медиите на Ирена Кръстева пишат за Станишев само в положителна светлина, той почти обяви началото на свободното слово в България.

"Това е свободно право на журналистите да изразявате мнение. Какво да кажем, че има медии, в които пък за мен се пише само в отрицателна светлина – да не би да става дума за икономически интерес? Не. Свободно право на медиите е", коментира председателят на БСП.

Станишев обрано предложи на Сидеров да се откаже от имунитета си

За разлика от словоохотливите коментари за Първанов и Калфин, които излязоха от полето на политиката и стигнаха до това на морала, Сергей Станишев бе далеч по-пестелив в категоризирането на Волен Сидеров. От думите му става ясно, че в БСП очакват националистът сам да се откаже от депутатския си имунитет.

Станишев му препоръча да направи това, защото това е "честната и ясна позиция" и Сидеров ще може да мотивира пред съда аргументите си.

Лидерът на левицата преповтори станалата известна вече теза, че партията му ще изкача 14-дневният срок, в който Сидеров може сам да даде съгласие да се води наказателно преследване срещу него. Ако той не декларира, че се отказва от защитата си срещу наказателно преследване, следва парламентарната процедура и ако е необходимо, Народното събрание да вземе отношение към този казус, заяви Станишев.

Имунитет на народния представител е замислен изначално като защита за свобода на политическата дейност, на изразяване на позиции, на действия, които са политически. Той не може да бъде защита срещу наказателно преследване от българското правосъдие, каза Станишев.

"Вече заехме позиция, че всички са равни пред закона, правилата и законите трябва да важат за всички еднакво. Имунитетът на депутатите не може да бъде използван като щит срещу закона, избягване на разследвания и съдебни процеси. Който се чувства невинен и има аргументи, има възможността и правото да защити позицията си пред българския съд", каза още Станишев, без да прави политически оценки.

mediapool.bg