Кламер БГ - Новини: Станишев обяви опазването на Странджа за своя кауза

Станишев обяви опазването на Странджа за своя кауза

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 19:42ч.
Станишев обяви опазването на Странджа за своя кауза

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви в петък за своя кауза и кауза на левицата защитата на българската природа в Странджа планина, след като преди два природозащитници започнаха протести срещу решението на Върховния административен съд, което обезсили отмяната на общия устройствен план на община Царево, позволяващ застрояване на защитени територии.

В отговор от екокоалицията "За да остане природа в България" обявиха, че парк "Странджа" не се нуждае от обещания, а от закони.

Преди ден организацията даде десетдневен ултиматум на управляващите да предприемат поправки за законите за устройството на територията и за Черноморското крайбрежие, които да обявят за нищожни общите планове, приети без екооценка, и да се защити природата.

В Стара Загора по време на разговори на премиера Пламен Орешарски с местния бизнес, Станишев обяви, че "ще изискаме от МОСВ, от МРР и от всички институции, които имат отношение по общите устройствени планове, тяхно становище по този конкретен проект за общ устройствен план".

"Трябва да се гарантират възможностите за развитие на черноморските общини, в това число и за туристическо развитие, но категорично трябва да бъде защитена българската природа и природен парк Странджа. Това е природно богатство, което не е за едно поколение", заяви Станишев, цитиран от пресцентъра си и обяви опазването на парка за свой политически ангажимент.

По думите му "ще се търсят категорични гаранции срещу каквото и било презастрояване или разрушаване на българската природа". Лидерът на БСП смята още, че и кабинетът трябва да проведе диалог с всички черноморски общини.

От "За да остане природа в България“ изразиха изненадата си от изявеното желание за спасяване на Природен парк "Странджа", след като общият устройствен план на Царево, приет по времето на Тройната коалиция, бе реабилитиран след шестгодишни съдебни битки.

Коалицията припомня, че всеки депутат е получил в пощата си предложенията на природозащитниците за решаване на проблема с и те предлагат да се премахне забраната за обжалване на общи устройствени планове и да се приеме, че ако те нямат екооценка, значи са нищожни.

"Природен парк Странджа не ще обещания, а иска закони!", заявяват природозащитниците в съобщението си.

mediapool.bg