Кламер БГ - Новини: Станишев: През 2009 г. БСП подари 15-20 мандата на ГЕРБ заради Първанов

Станишев: През 2009 г. БСП подари 15-20 мандата на ГЕРБ заради Първанов

България

|
Вт, 21 Ян 2014г. 09:29ч.
Станишев: През 2009 г. БСП подари 15-20 мандата на ГЕРБ заради Първанов

Между 15 и 20 мандата подарихме на ГЕРБ през 2009 г. благодарение на Първанов, каза в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев в "Шоуто на Слави" по бТВ. Причината е, че тогавашният президент заплашил БСП, че ще наложи вето върху Изборния кодекс, ако за парламентарните избори не бъде въведен мажоритарен елемент, разказа Станишев.

Той допълни, че никой в БСП не бил съгласен с това, но Първанов настоявал и накрая лидерът на партия се съгласил.

”Ако нямаше такъв елемент, ГЕРБ щеше да спечели 102 мандата и ситуацията щеше да бъде друга”, обясни Станишев. Историята е показателна, защото разкрива доминиращата политическа конюнктура, а не общественият интерес, които диктуват писането на изборния закон в България.

В отговор на въпрос защо БСП няма позиция за скандала на летище Варна, Станишев обясни, че партията е казала мнението си още на следващия ден.

”Антон Кутев, медиен секретар, член на ръководството, говори от името на ръководството. При първото ми медийно участие казах моята позиция, призовах г-н Сидеров сам да вземе решение и да свали своя имунитет. Казах, че един депутат има две седмици да вземе решение и казах, че ако той не вземе това решение, Парламентарната група на Коалиция за България ще гласува за свалянето на неговия имунитет. Ще кажа един факт, който не се знае, но изразява моето разбиране. Същата вечер на събитието ми се обади вицепремиерът г-н Йовчев, не се обади, за да ме попита дали МВР може да действа по закон, а да ме информира. Казах му, г-н Йовчев, имате моята подкрепа, МВР трябва да действа по закон”, разказа Станишев.

В опит да обясни колко добре се разбират коалиционните партньори, той разказа как във вечерта след съвместния им управленски семинар имало сбирка, в която депутатите пели на кареоке. Накрая "всички заедно пяхме на български "Моя страна, моя България", разказа лидерът на БСП.

Станишев все още обмислял дали да оглави евролистата на левицата. От една страна той е по-скоро склонен да го стори, но трябвало да води и европейската кампания на Партията на европейските социалисти.

Неговото крайно решение зависи от съгласуването на решението му с колегите в партията. В същото време обаче Станишев каза, че не желае да става евродепутат или еврокомисар.

Във вторник пред Нова телевизия депутатът от БСП Татяна Буруджиева коментира, че случващото се в БСП е болезнено, но до истерия няма да се стигне. Според нея участниците в движението АБВ на президента Георги Първанов няма да

бъдат изключвани преди евроизборите, защото подкрепата за една или друга листа ще стане ясна по време на самата кампания.

”За да се стигне до изключване на социалисти, трябва те да се явят на изборите срещу кандидатите на Столетницата”, допълни Буруджиева.

Депутатът отхвърли обвиненията, че партията е капсулирана от сегашното й ръководство и каза, че те идват от хора, които от 6 месеца не са участвали в партийните форуми. Един от тях бил именно създателят на АБВ Георги Първанов, обясни Буруджиева.

Първанов пропуснал партиен пленум, защото съвпаднал с началото на ловния сезон, каза тя.

mediapool.bg