Кламер БГ - Новини: Станишев: Коалиционно споразумение не е необходимо

Станишев: Коалиционно споразумение не е необходимо

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 18:24ч.
Станишев: Коалиционно споразумение не е необходимо

Коалиционно споразумение между БСП и ДПС няма да има, защото не е необходимо и хората не харесват договорки тип "Тройна коалиция". Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев на първата си пресконференция за 2014 година, която премина в традиционно теглене на политически късмети от баницата.

Темата бе повдигната преди дни от евродепутата от левицата Ивайло Калфин, който каза, че без коалиционно споразумение между управляващите партньори се създава усещане за липса на прозрачност и се стига дори до явна липса на разбирателство по основните политики.

Социалният министър от ДПС Хасан Адемов се съгласи, че "коалиционното споразумение е един от добрите, един от европейските инструменти, за да има по-голяма прозрачност и по-голяма предвидимост при вземането на управленски решения”. Според него такъв документ е трябвало да се подпише още преди да се състави правителството, за да не се стига до сътресения.

Лидерът на партията мандатоносител обаче не смята, че БСП и ДПС трябва да подписват каквато и да е договорка за регламентиране отношенията им в общото управление. "Не ме притеснява, че нямаме коалиционно споразумение, даже по-скоро по-притеснително ми се вижда да има такова като в Тройната коалиция. Видяхте, че хората не харесват принципа "осем, пет, три"", заяви Станишев, който бе премиер на въпросното правителство, което се провали не заради квотното разпределение на властта, а заради начина, по който коалиционните партньори я експлоатираха.

Станишев каза, че сегашното правителство на Пламен Орешарски е "програмно", точно за да се елиминира нуждата от подобни "договори".

"Нито един министър не е само на БСП, или на ДПС, дори да е партиен член. Той е общ, служи на кабинета", поясни Станишев, от чиито думи се разбра, че министрите в неговото правителство не са служили на кабинета.

В същото време ропотът в БСП срещу сегашното "програмно" управление не спира.

"Прекалено много власт се дава на ДПС, това се прави непропорционално спрямо техния електорат. Тази власт им се дава от другаря Сергей Станишев и него трябва да го попитате го прави. Вътре в БСП се надига вълна на недоволство. Има много областни структури, които не могат да назначат един горски", заяви депутатът от БСП Страхил Ангелов в понеделник в сутрешния блок на бТВ.

Според него има диспропорция във властта и поради тази причина решенията не се вземат в кулоарите на НС, а на срещи. Страхил Ангелов е категорично "за“ коалиционното споразумение между управляващите.

По думите му БСП е "започнала да се превръща в лидерска партия и това не е добре“.

"Имаме традиции и мащабна членска маса и партията няма да си замине, но не трябва да се допуска да се превръща в лидерска партия и да се обслужват едни или други интереси. Може би едно ново ръководство ще се справи по-добре. Иначе да, говорим си с ръководството, но най-вероятно Сергей Станишев ми е обиден. Политическите ни различия той поставя и в личен план“, каза още депутатът.

Лидерът на БСП обаче явно не обръща внимание на тези критики. Неговите амбиции за тази година бяха "сбъднати" и с късмета, който изтегли от новогодишната баница на БСП: "От зори до мрак ти работи, евроизборите спечели".

Преди да изтегли късмета си, Станишев разказа пред поканените медии руската детска приказка "Маша и Мечока", която обичал да чете на дъщеря си Дария.

БСП обещаха изборите за ЕП да се проведат по нов Изборен кодекс, който ще бъде приет до края на февруари. "Европейските избори няма да се водят по този некрасив и партизански начин, а ще се опитаме да ги превърнем в сблъсък на идеи", коментира Станишев.

Според него социалистите и на местно, и на европейско ниво ще заложат на най-квалифицираните си кадри за евродепутати. Шефът на ПЕС дори се срещнал с кандидата на партията за шеф на ЕК Мартин Шулц и му препоръчал слоган за кампания близък до мотото на БСП на последните парламентарни избори у нас - "Кандидатът на хората".

Пред медиите председателят на левицата заяви, че си пожелава "обективност и свобода" за четвъртата власт. "Не сте просто обикновен медиатор, изпълнявате важна обществена мисия, често дори сте първа, а не четвърта власт", каза той. Мая Манолова пък пожела на журналистите "позитивизъм", с който да отразяват събитията "и най-вече БСП".

Другото новогодишно желание на БСП е да се загърби омразата в обществото, защото тя винаги е разрушителна. "БСП винаги е била партия, която е търсила съгласие", заяви още Станишев. Според партийните "опорни точки" думите "омраза" и "несъгласие" са предназначени да описват антиправителствените протести.

В равносметка за изминалата година, Станишев каза, че "2013 година стана година на промяната", а когато левицата взела властта, всеки ден бил "борба и усилена работа".

За тази година социалистите вече са подготвили антимонополен законодателен пакет, който бил съгласуван с МС. Сергей Станишев е доволен, че кабинетът "Орешарски" е доказал капацитета си да усвоява пари от еврофондовете. Той обаче не спомена за загубата на 35 милиона евро от структурните и кохезионния фонд на ЕС и спрените средства по програма "Околна среда".

Традиционно Станишев припомни ужасните времена при управлението на ГЕРБ, срастването на партия и държава, репресии и авторитарност и похвали кабинета на Пламен Орешарски за социалните мерки и зараждането на чувството за свобода у българина.

Ако хората не се чувстваха свободни, нямаше да протестират, тъй като при ГЕРБ всяко негодувание било туширано с "репресии, рекет и подкупи".

mediapool.bg