Кламер БГ - Новини: Северна Корея пусна на вода първата си тактическа ядрена подводница

Северна Корея пусна на вода първата си тактическа ядрена подводница

Спорт

|
Пет, 08 Септ 2023г. 08:49ч.
Северна Корея пусна на вода първата си тактическа ядрена подводница

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, снимка ЕПА/БГНЕС

Северна Корея пусна на вода първата си оперативна "тактическа ядрена атакуваща подводница", която ще патрулира във водите между Корейския полуостров и Япония. Подводница № 841 ще бъде наречена Героят Ким Кун Ок и трябва да изпълнява ролята на основно "подоводно офанзивно средство на военноморските сили" на Северна Корея, каза лидерът Ким Чен Ун на церемонията по пускането на вода в сряда.

Анализатори коментират пред Ройтерс, че плавателният съд е модифицирана подводница от съветската епоха от клас Ромео, която Северна Корея придоби от Китай през 70-те години, а сега се произвежда от Пхенян.

"Дизайнът с десет ракетни изхода показва, че подводницата най-вероятно е въоръжена с балистични ракети и крилати ракети. Теи оръжия няма да добавят голяма стойност към наземните ядрени сили на Северна Корея, защото тези подводници може да не оцелеят толкова дълго по време на война", каза Ван Дийпен, бивш оръжеен експерт от правителството на САЩ.

"Когато това нещо бъде пуснато в действие, то ще бъде доста уязвимо за съюзническата средства за подводна война. Така че мисля, че от военна гледна точка в това нещо няма много смисъл“, допълва експертът.

Южнокорейските военни твърдят, че подводницата не изглежда готова за нормални операции и че има признаци, че Северна Корея се опитва да преувеличи нейните способности.

"На церемонията по пускането на вода Ким каза, че въоръжаването на флота с ядрени оръжия е спешна задача и обеща повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактически ядрени оръжия за военноморските сили", съобщи информационната агенция KCNA.

"Церемонията по пускането на вода на подводницата възвести началото на нова глава за укрепване на военноморските сили на КНДР", прокламира KCNA

Северна Корея планира да превъоръжи други съществуващи подводници с ядрено оръжие и да ускори стремежа си към евентуално изграждане на подводници с ядрена енергия, каза Ким.

"Постигането на бързо развитие на нашите военноморски сили... е приоритет, който не търпи отлагане предвид... последните агресивни ходове и военни действия на враговете", каза севернокорейският, имайки предвид САЩ и Южна Корея.

Програмите на Северна Корея за ядрени оръжия и балистични ракети са забранени от резолюции на Съвета за сигурност на ООН

"Военните действия на Северна Корея вече представлява по-сериозна и по-непосредствена заплаха за сигурността на нашата страна", каза главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно

Обозначението като "тактическа" подводница предполага, че тя не носи балистични ракети с подводно изстрелване (SLBM), които могат да достигнат континенталната част на САЩ, а по-скоро по-малки SLBM с малък обсег или крилати ракети с подводно изстрелване (SLCM), способни да поразят Южна Корея, Япония или други регионални цели, каза Чой Ил, пенсиониран капитан на южнокорейска подводница.

Задната част на платното на подводницата - кулата, която излиза от горната част на корпуса - беше разширена и бяха монтирани 10 вертикални изстрелващи тръби, 4 големи и 6 малки, вероятно за SLBM и SLCM, каза той.

Не е ясно дали Северна Корея е разработила миниатюрните ядрени бойни глави, необходими за такива ракети.Анализаторите казват, че усъвършенстването на по-малки бойни глави най-вероятно ще бъде ключова цел, ако Северна Корея поднови ядрените опити.

Страната разполага с около 20 подводници от клас Romeo, които се задвижват от дизелово-електрически двигатели и са остарели според съвременните стандарти, като повечето други държави ги експлоатират само като учебни кораби.

Северна Корея има голям подводен флот, но само експерименталната подводница с балистични ракети 8.24 Yongung (24 август Hero) се знае, че е изстреляла ракета.

Церемонията по откриването идва, когато Северна Корея ще отбележи 75-ата годишнина от основаването си. Ким Чен Ун планира да пътува до Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят доставките на оръжия за Москва.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол се срещна в четвъртък с китайския премиер Ли Цян в Джакарта и поиска от Пекин да направи повече като член на Съвета за сигурност на ООН за справяне с ядрената заплаха на Северна Корея.

mediapool.bg